Sos bolognese, zwany często sosem bolońskim to bodaj najbardziej znany sos do makaronu na świecie. Utarło się, że to sos pomidorowy z mięsem. Próżno szukać jednak takiego w kuchni włoskiej. Jego pierwowzorem jest z pewnością ragu bolognese, czyli mięsny, mocny sos podawany z makaronem w stylu grube wstążki. Czasy się zmieniają, więc i przepisy ewoluują. Zachowując tradycyjną recepturę i smak można jednak przepis ulepszyć. Mój przepis jest bliski pierwowzoru ale jednak nieco podrasowany, by cieszyć jeszcze bardziej nasze podniebienia.


SOS BOLOGNESE

SKŁADNIKI

500 gramów mieszanego mięsa mielonego

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj

10. Po przestudzeniu sos bolognese można spakować do jednorazowych woreczków. Jeden woreczek to jedna porcja. W taki sposób zamrożony sos bolognese posłuży jako szybki obiad w razie potrzeby. Jego rozmrożenie to kwestia 30 minut.

sos bolognese


SOSO BOLOGNESE SPOSÓB PODANIA

Klasyczne ragu bolognese podaje się z grubym makaronem wstążki. Skoro jednak sos bolognese to jedynie mutacja oryginalnego ragu to i podanie go z makaronem spaghetti ujmy kucharzowi nie przyniesie. Oczywiście tuż przed podaniem całość należy posypać startym serem pecorino lub innym serem owczym.

sos bolognese


Przygotuj oryginalne ragu bolognese przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *