Sos bolognese, zwany często sosem bolońskim to bodaj najbardziej znany sos do makaronu na świecie. Utarło się, że to sos pomidorowy z mięsem. Próżno szukać jednak takiego w kuchni włoskiej. Jego pierwowzorem jest z pewnością ragu bolognese, czyli mięsny, mocny sos podawany z makaronem w stylu grube wstążki. Czasy się zmieniają, więc i przepisy ewoluują. Zachowując tradycyjną recepturę i smak można jednak przepis ulepszyć. Mój przepis jest bliski pierwowzoru ale jednak nieco podrasowany, by cieszyć jeszcze bardziej nasze podniebienia.
SOS BOLOGNESE
SKŁADNIKI
500 gramów mieszanego mięsa mielonego
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
14. Po przestudzeniu sos bolognese można spakować do jednorazowych woreczków. Jeden woreczek to jedna porcja. W taki sposób zamrożony sos bolognese posłuży jako szybki obiad w razie potrzeby. Jego rozmrożenie to kwestia 30 minut.
SOSO BOLOGNESE SPOSÓB PODANIA
Klasyczne ragu bolognese podaje się z grubym makaronem wstążki. Skoro jednak sos bolognese to jedynie mutacja oryginalnego ragu to i podanie go z makaronem spaghetti ujmy kucharzowi nie przyniesie. Oczywiście tuż przed podaniem całość należy posypać startym serem pecorino lub innym serem owczym.
Przygotuj oryginalne ragu bolognese przepis <<TUTAJ>>.