Solone śledzie na kwaśno z pewnością nie są przystawką dla każdego. Niewypatroszone tuszki śledziowe spoczywające w silnie osolnej zalewie koloru brązowego nie wzbudzają w sklepie zachwytów u przeciętnego śmiertelnika. Dla fanów śledzi jednak nie ma to żadnego znaczenia, ponieważ ryby patroszy się błyskawicznie. Dzięki 3-4 godzinnemu moczeniu w wodzie i mleku pozbywa się nadmiaru soli. Kilkudniowe marynowanie w zalewie octowej nadaje natomiast rybie świetnego smaku pozostawiając ją niezwykle jędrną. Takie śledzie można przechowywać dość długo w lodówce. Dzięki temu można się nim rozkoszować przez kilka dobrych dni bez utraty smaku i kruchości śledzia.


SOLONE ŚLEDZIE SKŁADNIKI

około 1 kilograma tuszek śledziowych ze słonej zalewy;
1 litr mleka;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj


SOLONE ŚLEDZIE W ZALEWIE OCTOWEJ

Podawaj posypane posiekaną dymką. Można degustować przez kilka dni, ale zwykle znikają znacznie wcześniej…

solone śledzie w zalewie octowej


A może SIELAWĘ OPIEKANĄ? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *