Stek z antrykotu znany jest pod nazwą rib eye. Nazwa ta związana jest z wyglądem owego steka. Antrykot wycina się z przedniej części grzbietu krowy. To mięso delikatne, miękkie, zaopatrzone w niewielkie fragmenty tłuszczu. Smaży się błyskawicznie, więc trzeba być czujnym, by takiego steka nie przeciągnąć. Więcej na temat steków dowiesz się <<TUTAJ>>. Czas smażenia steków jest bardzo istotny jednak pamiętać należy, że kluczową sprawą jest „odpoczęcie” steka po jego usmażeniu. Mięso pokrojone zaraz po obróbce cieplnej straci wszystkie swoje soki. Szczegóły w przepisie.


STEK Z ANTRYKOTU RIB EYE

SKŁADNIKI:

  • sezonowany minimum 14 dni stek z antrykotu o grubości 3 cm i wadze 350 gramów;
  • masło;
  • sól gruboziarnista;
  • pieprz;

STEK Z ANTRYKOTU RIB EYE PRZYGOTOWANIE:

1. Zdobądź jak najwyższej jakości sezonowanego steka rib eye. Sezonowanie to inaczej dojrzewanie steka w niskiej temperaturze. W tym czasie mięso traci wodę i nabiera smaku. Każdy stek powinien pozostać na zewnątrz (poza lodówką) minimum na 30 minut przed jego smażeniem. To bardzo ważne. Tuż przed jego smażeniem mięso posyp dość obficie solą gruboziarnistą oraz świeżo zmielonym (na grubo) pieprzem.

przyprawiony stek z antrykotu

2. Skrop steka łyżką oliwy i wmasuj ją w niego z każdej strony.

przyprawiony stek z antrykotu rib eye

3. Rozgrzej patelnię do momentu, aż zacznie dymić, a wtedy połóż na niej steka. Smaż go 2-3 minuty na bardzo mocnym ogniu nie ruszając go w tym czasie.

smażenie steka

4. Odwróć steka na drugą stronę i smaż go tyle samo czasu, ile na poprzedniej stronie. Patelnia cały czas musi być nagrzana do maksimum.

smażenie steka

5. Poniżej znajdziesz ściągawkę, jak długo smażyć steka, aby osiągnąć zamierzony stopień wysmażenia.

jak usmażyć steka

6. Wrzuć na patelnię 1-2 łyżki masła.

stek z antrykotu rib eye

7. Od razu unieś patelnię z jednej strony, aby zapobiec błyskawicznemu spaleniu się masła (patelnia jest bardzo gorąca). Dzięki temu zabiegowi masło rozpuści się błyskawicznie, ale nie spali się. Zawodowi kucharze celowo palą masło, ponieważ nabiera ono wtedy genialnego smaku, a stek staje się niepowtarzalny. Podczas palenia masła wytwarza się jednak sporo substancji rakotwórczych. A zatem… wybór jak zwykle należy do Ciebie.

dodanie masła na patelnię do smażącego się steka

8. Połóż patelnię z powrotem na gaz i obficie polewaj steka masłem przez około 30 sekund.

polewanie steka masłem podczas smażenia

9. Zdejmij steka z patelni i połóż na talerzu. Stek bezwględnie musi teraz „odpocząć” około 5 minut. Jeżeli pokroisz go przed upływem tego czasu wszystkie soki wypłyną z niego i straci on swój smak i soczystość.

stek na talerzu odpoczywa

10. Gdy stek odpocznie pokrój go dużym, bardzo ostrym nożem w plastry. Staraj się przy tym nie naciskać mięsa, aby wszystkie cenne soki pozostały w środku. Pokrojone mięso polej sosem z patelni, na której stek się smażył.

stek z antrykotu rib eye


STEK Z ANTRYKOTU RIB EYE

Podawaj na 1001 sposobów, jak Ci się tylko zamarzy. Na przykład na talerzu z warzywami.

stek z antrykotu rib eye

Fast food z soczystym stekiem? Czemu nie.

stek z antrykotu rib eye


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *