Soczewica z kiełbasą i warzywami jest przepysznym daniem, które zawsze powoduje u mnie uśmiech zadowolenia. Przygotowanie dania jest łatwe i stosunkowo szybkie, a jego smak zadowoli większość z Was. Tego typu dania są domeną kuchni francuskiej Alzacji, gdzie soczewica stanowi ważny składnik wielu dań. Używa się jej nie tylko do dań obiadowych, ale również do przygotowywania sałatek. To bardzo uniwersalne warzywo, które nie dość, że pyszne to dodatkowo pożywne i tanie. I co najważniejsze zawiera mnóstwo świetnie przyswajalnego białka. Moja soczewica z kiełbasą i warzywami na gęsto może być dobrym początkiem Waszej przyjaźni z tym warzywem. Zachęcam.


SOCZEWICA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów zielonej lub brązowej soczewicy;
  • 500 ml domowego bulionu drobiowego;
  • 70 gramów boczku surowego wędzonego;
  • 1 nieduża, gruba kiełbasa parówkowa;
  • 4 surowe frankfurterki;
  • 1 większy pomidor;
  • mała bulwa kopru włoskiego;
  • 2 łodygi selera naciowego;
  • nieduża marchewka;
  • 1 cebula;
  • natka pietruszki;
  • creme fraiche lub gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

2. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Seler naciowy, cebulę i koper włoski pokrój w drobną kostkę.

3. Do garnka wlej domowy bulion, doprowadź go do wrzenia i wrzuć przepłukaną pod zimną wodą soczewicę. Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia około 20 minut.

4. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Boczek pokrój w drobną kostkę. Z parówki zdejmij skórkę i pokrój kiełbasę na plasterki albo na półplasterki.

5. Przesmaż na patelni z obu stron plasterki parówki. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a na patelnię wlej trochę dowolnego tłuszczu i wrzuć boczek oraz pokrojone warzywa. Smaż wszystko na niezbyt dużym ogniu około 10 minut często mieszając. Warzywa nie mogą się zrumienić, mają jedynie nieco zmięknąć i oddać smak.

6. Do przesmażonych warzyw zetrzyj na grubych oczkach tarki pomidora.

7. Z pewnością Twoja soczewica jest już „al dente”, podobnie zresztą jak warzywa. Wrzuć te ostatnie do garnka z soczewicą.

8. Dolej nieco wody lub bulionu, jeżeli jeszcze masz. Nie za dużo, jedynie tyle, by płynu wystarczyło na kolejne 10 minut gotowania.

UWAGA: W osobnym garnku zagotuj wodę, wrzuć frankfurterki i gotuj je 10 minut.

9. Dopraw danie. Mogą to być suszone zioła prowansalskie lub podobnego typu przyprawy lub mieszanki przypraw. Oczywiście najlepiej, gdyby zastosować oryginał, czyli <<bouquet garni>>. Jeżeli tak, to taki zestaw przypraw włóż od razu do gotującej się soczewicy, a w tym momencie możesz je już wyjąć.

10. Wszystkie składniki powinny być już stosunkowo miękkie. Francuzi robią to danie dość gęstym, ja tradycyjnie wolę nieco więcej płynu. Tak zarządzaj „dolewkami”, by na koniec sosu było tyle, ile TY oczekujesz.

UWAGA: Pamiętaj, że soczewicą z kiełbasą i warzywami nie ma być daniem – papką, a znakomitym, pełnym aromatów sycącym klasykiem. Nie gotuj tak długo, aż wszystko się rozpadnie!

11. Pora na śmietanę. Skoro Francja, to najlepiej <<creme fraiche>>. Wiem, trudno u nas ją zdobyć. Użyj zatem naszej gęstej, kwaśnej śmietany. Jedna spora łyżka śmietany powinna teraz trafić do potrawy. Dobrze zamieszaj całość, dopraw solą, pieprzem i czym jeszcze zapragniesz.

12. Wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć do środka posiekaną natkę pietruszki.

13. Czegoś jeszcze brakuje, prawda? No jasne, dorzuć do dania przesmażone wcześniej plasterki parówki. Gotowe. Ależ pachnie. Ależ smak!


SOCZEWICA Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI NA GĘSTO

Podawaj od razu w głębokim talerzu. Nie zapomnij dodać ugotowanych frankfurterek. Dopełnią one smaku tego świetnego dania rodem z Alzacji jadanego równie chętnie w przygranicznych z Alzacją niemieckich landach.

Wypróbuj moją KASZANKĘ z SOCZEWICĄ przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “SOCZEWICA z KIEŁBASĄ i warzywami na gęsto”

  1. zgadzam się co do soczewicy. w ogóle „strączkowe” są chyba najzdrowsze. a co do fenkuła to po prostu go uwielbiam i dodaję, gdzie tylko się da.

  2. Uwielbiam soczewicę, jest pożywna i zdrowa, powinno się ją jeść jak najczęściej.Dodany fenkuł na pewno fajnie ,,podkręca” smak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *