Kanapki szwedzkie z łososiem wędzonym

Kanapki szwedzkie przygotowane z sucharków posmarowanych serkiem i obłożonych łososiem wędzonym podane z sosem musztardowym z koperkiem.

Kanapki szwedzkie z łososiem (Smörgås) i „Smörgåsbord”, czyli szwedzki bufet to słowa niewiele mówiące przeciętnemu zjadaczowi chleba. Znacznie częściej usłyszy on świetnie znane na całym świecie słowa Volvo, Saab, Ikea, Huskvarna. A jednak dla amatorów kuchni to właśnie słowa „smörgås” i „smörgåsbord” określają największy wkład Szwedów w światową kuchnię. Składając hołd Szwedom za tenże w kilku częściach przestawię Wam moje wariacje na temat szwedzkich kanapek, bo są one pyszne i w dodatku pięknie zazwyczaj wyglądaj. Dzisiaj zapraszam na część pierwszą.

Składniki

1 opakowanie serka homogenizowanego;
pół opakowania serka kremowego;
1 łyżka serka chrzanowego;
pęczek świeżego koperku;
1 cytryna;
6 kromek chrupkiego chleba;
słodki sos musztardowo-koperkowy;
100 gramów gravlaxa;

Przepis na kanapki szwedzkie z łososiem

Podstawą dobrej smörgås, czyli kanapki szwedzkiej w tym przypadku jest puszysty serek. Aby uzyskać jak najlepszą konsystencję użyłem aż trzech rodzajów serka: 1 opakowania serka homogenizowanego, pół opakowania serka kremowego Piątnica oraz 1 łyżkę serka chrzanowego typu Almette. Zachęcam Cię do swoich własnych wariacji tak, aby uzyskać idealną puszystość serka. Do przygotowanego serka dodaj 1 łyżkę posiekanego świeżego koperku i dodaj skórkę z cytryny. Wyciśnij do smaku odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i dopraw tak aby Tobie smakowało.

Pieczywo na kanapki ma kluczowe znaczenie

Przygotuj 6 kromek chrupkiego chleba (IKEA, VASA lub inne) oraz słodki sos musztardowo-koperkowy. Taki sos kupisz gotowy w IKEA, ale jeśli wolisz zrobić we własnym zakresie możesz skorzystać np. z przepisów znalezionych w necie. Uważam jednak, że wspomniany sos ze szwedzkiej sieciówki w tym wypadku spokojnie daje rade i możesz użyć go z powodzeniem.

Z fileta gravlaxa odkrój około 100 gramów ryby (dowiedz się jak zrobić gravlax).

Kanapki szwedzkie z łososiem sposób przygotowania

Kromki chleba posmaruj wcześniej przygotowanym puszystym serkiem cytrynowym. Na każdą kromeczkę rozłóż gravlax i kapnij po łyżeczce sosu musztardowo-koperkowego. Udekoruj kanapki czarnym kawiorem dla przełamania koloru i smaku.

Podawaj kanapki szwedzkie z łososiem od razu.


Zobacz także inny przepis na jesienna kanapka z awokado i gorgonzolą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *