Smażony łosoś z sosem szpinakowym to jedna z najprostszych propozycji na obiad. Obiad lekki, smaczny, a przede wszystkim łatwy i szybki w przygotowaniu. Idealny np. na obiad dzień po całonocnej imprezie, na niespodziewaną wizytę gości lub rodziny, czy też np. na Nowy Rok. Wystarczy mieć „na wyposażeniu” zamrażalnika kawałek łososia i szpinak kupione wcześniej na bliżej nieokreślone okazje. Dip jogurtowy z kolendrą cudnie to szybkie danie uzupełnia. Z łososiem świetnie komponuje się jego kwaskowy od cytryny lub limonki smak, a świeżości dodatkowo nadaje kolendra. Odrobina chilli i chrupiącego ogórka uzupełniają smak. Jak dla mnie zestawienie to boskie.


SMAŻONY ŁOSOŚ SKŁADNIKI:

dwa dzwona łososia o wadze około 200 gramów każdy;
400 gramów mrożonego szpinaku;
gęsta, kwaśna śmietana;
kawałek sera brie lub camembert;
1 wiejskie jajko;
masło;
gałka muszkatołowa;
sól, pieprz;


SMAŻONY ŁOSOŚ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Ser jest ważnym, ale nie obowiązkowym dodatkiem. Jeżeli lubisz tzw. miękkie sery świetnym dodatkiem do szpinaku na gęsto może być ser z niebieską pleśnią.

 smażony łosoś z sosem szpinakowym składniki

2. Zacznij od przygotowani dipu jogurtowego z kolendrą. To niezastąpiony dodatek do smażonego łososia. Potrzebować będziesz jogurt grecki, świeżą kolendrę, kawałek świeżego ogórka, ostrą papryczkę chilli i cytrynę.

składniki do przygotowania dipu jogurtowego z kolendrą

3. Ogórka przekrój wzdłuż na połowę i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne.

UWAGA: Ogórka możesz, ale nie musisz obierać ze skórki.

obrany wypestkowany i krojony w drobną kostkę świeży ogórek

4. Do miski przełóż jogurt grecki i dodaj do niego pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Dodaj posiekaną papryczkę chilli.

drobno pokrojony świeży ogórek i pęczek kolendry

5. Dokładny przepis na dip jogurtowy z kolendrą znajdziesz <<TUTAJ>>.

dip jogurtowy z kolendrą

6. Robimy szpinak. Rozgrzej nieduży rondelek z 2 łyżkami masła, a następnie wrzuć zamrożony szpinak. Dolej pół szklanki wody i duś na średnim ogniu.

w rondelku na maśle roztapia sie mrożony szpinak

7. W szklance rozmieszaj żółtko jajka ze śmietaną.

mieszanie śmietany z żółtkiem

8. Dokładny przepis na sos szpinakowy znajdziesz <<TUTAJ>>.

szpinak na gęsto

9. Dzwonka łososia umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Posól rybę.

dwa dzwonka z łososia

10. Smaż łososia na bardzo niewielkiej ilości oliwy na średnim ogniu z obu  stron łącznie kilka minut. Jak sprawdzić, czy ryba jest usmażona? Delikatnie ostrzem noża odchyl mięso od kręgosłupa. To najlepsze miejsce, aby sprawdzić, czy dzwonko z łososia jest usmażone jak należy.

Smażony łosoś


SMAŻONY ŁOSOŚ Z SOSEM SZPINAKOWYM

Podany z dodatkiem rewelacyjnego dipu jogurtowego z kolendrą powinien zasmakować wszystkim. To kawał dobrego jedzenia.

smażony łosoś z sosem szpinakowym


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *