Smalec domowy ze świeżej słoniny taki z majerankiem, cebulą i startym jabłkiem raz na czas chyba robi każdy z nas. Jeśli tak namawiam Was, aby choć raz jedyny spróbować mojej wersji. Takiej z mocno paprykowaną, pikantną kiełbasą chorizo. Użycie takiej kiełbasy nadaje smalczykowi wspaniałego koloru, ale przede wszystkim niebywałego smaku i aromatu. Zamiast chorizo możesz oczywiście użyć innej paprykowanej kiełbasy np. węgierskiej. Kiełbasa musi być jednak wysokiej jakości, mocno aromatyczna. Wtedy efekt Cię naprawdę zaskoczy. Smalec domowy najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem… To przecież oczywiste.
SMALEC DOMOWY
SKŁADNIKI
300 gramów świeżej słoniny;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
SMALEC DOMOWY SPOSÓB PODANIA
Oczywiście najlepiej smakuje na świeżym pieczywie z „odrobiną” soli. Pamiętaj jednak, że czysty smalec domowy z chorizo (bez skwarek) może być znakomitym „dodatkiem” do wielu dań, w których składniki należy przesmażyć na smalcu. W takim wypadku użycie paprykowanego smalcu doda tymże daniom niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku…
Zobacz, jak przyrządzić fenomenalną ZUPĘ ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW z dodatkiem smalcu domowego z chorizo – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.
jak dla mnie to prawdziwa bomba smakowa 🙂
Przekonałeś mnie, sprawdzę. Tylko adaptuję na wolnowar. Pozdrawiam