Smalec domowy ze świeżej słoniny taki z majerankiem, cebulą i startym jabłkiem raz na czas chyba robi każdy z nas. Jeśli tak namawiam Was, aby choć raz jedyny spróbować mojej wersji. Takiej z mocno paprykowaną, pikantną kiełbasą chorizo. Użycie takiej kiełbasy nadaje smalczykowi wspaniałego koloru, ale przede wszystkim niebywałego smaku i aromatu. Zamiast chorizo możesz oczywiście użyć innej paprykowanej kiełbasy np. węgierskiej. Kiełbasa musi być jednak wysokiej jakości, mocno aromatyczna. Wtedy efekt Cię naprawdę zaskoczy. Smalec domowy najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem… To przecież oczywiste.


SMALEC DOMOWY

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów świeżej słoniny;
  • 100 gramów miękkiej, pikantnej kiełbasy chorizo;
  • 1 nieduża cebula;

SMALEC DOMOWY PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki – powinny być naprawdę wysokiej jakości. Wiem, że to komunał, ale tak właśnie być powinno. Szczególnie zastanów się, gdzie kupisz świeżutką słoninę 😉

kiełbasa paprykowana słonina surowa i cebula

2. Trzysta gramów jak najświeższej słoniny pokrój w drobną kostkę. Pokrojoną słoninę wrzuć do rondelka i wytapiaj na wolnym ogniu 2-3 minuty.

pokrojona w kostkę surowa słonina

3. W międzyczasie obierz kiełbasę ze skóry i pokrój w niedużą kostkę.

pokrojona w plasterki kiełbasa

4. Wrzuć do garnka z wytapiającą się słoniną pokrojoną kiełbasę chorizo lub inną mocno paprykowaną, np. węgierską (bez skóry).

wytapianie słoniny z kiełbasą

5. Dodaj posiekaną w kosteczkę cebulę. Wytapiaj wszystko na niezbyt mocnym ogniu, w przeciwnym razie cebula się przypali.

wrzucanie do garnka drobno posiekanej cebuli

6. Smalec jest gotowy, gdy słonina jest wytopiona. Nie wytapiaj za długo, bo skwarki się spalą (powinno wystarczyć koło 10 minut wytapiania), a przecież właściwie przesmażone skwarki to okrasa całego smalcu.

Smalec domowy z chorizo

7. Wyłącz ogień pod rondelkiem i pozwól, aby tłuszcz przestygnął.

Smalec domowy z chorizo

8. Przestudzony (ale wciąż nie zastygnięty) smalec przelej do słoika. Jeżeli chcesz, aby skwarki po zastygnięciu były na wierzchu (a kto nie chce…) zakręć słoik i odwróć go do góry nogami.

Smalec domowy z chorizo

9. Całkowicie wystudzony smalec domowy przechowuj w zamkniętym słoiku w lodówce.

Smalec domowy z chorizo


SMALEC DOMOWY Z CHORIZO

Oczywiście najlepiej smakuje na świeżym pieczywie z „odrobiną” soli. Pamiętaj jednak, że czysty smalec domowy z chorizo (bez skwarek) może być znakomitym „dodatkiem” do wielu dań, w których składniki należy przesmażyć na smalcu. W takim wypadku użycie paprykowanego smalcu doda tymże daniom niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku…

Smalec domowy z chorizo

Zobacz, jak przyrządzić fenomenalną ZUPĘ ZE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW z dodatkiem smalcu domowego z chorizo – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “SMALEC DOMOWY z CHORIZO dla smaku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *