Słowenia to kraj położony w centralnej, południowej części Europy. Graniczy z Włochami, Austrią, Węgrami i Chorwacją. Przez wiele lat Słowenia była częścią Cesarstwa Austro-Węgier, a potem wielkiej Jugosławii. Zarówno sąsiedzi, jak i historia tego kraju miały decydujący wpływ na jego kulturę oraz kuchnię. Trudno wyobrazić sobie lepsze wzorce w kuchni, aniżeli te włoskie, czy węgierskie. Karmią więc w Słowenii wybornie.

SŁOWENIA CZYLI TYGIEL KULINARNY

Z kuchni austriackiej Słoweńcy zapożyczyli zamiłowanie do kiełbasek, kotletów i strudla. Wyraźny wpływ kuchni półwyspu Apenińskiego przejawia się w licznych daniach, bazą których jest risotto, gnocchi, czy makarony. Jest również oczywiście pizza i ravioli. Kuchnia węgierska „oddała” Słoweńcom swój gulasz wołowy, duszonego kurczaka, paprykarz, czy naleśniki, które w Słowenii najchętniej jadane są z dżemem lub orzechami i czekoladą. Bałkany do kuchni słoweńskiej dorzuciły m.in. burek i cevapcici.

SŁOWIAŃSKIE KORZENIE W KUCHNI SŁOWENII

Słowiańskie korzenie w kuchni Słowenii przejawiają się występowaniem zup grzybowych i dań z kaszą gryczaną, szerokim wyborem pieczywa i pierogów. Te ostatnie pojawiają się również w formie przekładańców z ciasta francuskiego lub filo, a wypełnione lubią być czym popadnie.

SŁOWENIA NAD ADRIATYKIEM

Słowenia posiada również dostęp do morza. Wybrzeże Adriatyku w granicach Państwa wynosi zaledwie 46 kilometrów. Wystarcza to jednak, aby w tym rejonie serwować fantastycznie dania z ryb i owoców morza. Grillowane ryby, duszona ośmiornica, czy faszerowane kalmary to sztandarowe dania, które zjesz w Piran, Izoli, czy w Portorożu. To właśnie tam dostaniesz również bardzo dobrą lokalną oliwę.

KRAINA WINEM PŁYNĄCA

Podążając znad Adriatyku na wschód docieramy do dwóch winnych rejonów Słowenii. Pierwszym z nich jest rejon Jeruzalem, drugim Styria. Niewiele osób wie, że Styria to  kraina nie tylko w południowej części Austrii, lecz również poza jej granicą, właśnie w Słowenii. To tzw. Styria słoweńska. To właśnie w tych dwóch regionach znajduje się cała masa winorośli i winnic, w których produkuje się bardzo zgrabne i smaczne białe wina.

SŁOWENIA ZAPRASZA

Dobre wino, wspaniałe tereny górskie Alp Julijskich i niezwykły Triglavski Park Narodowy. Nieograniczona ilość aktywności dla osób w każdym wieku. Rafting, paragliding, canoying, kayaking, wędrówki górskie. Doskonałe sery owcze i krowie. Fantastyczna dojrzewająca wędlina. Ciepły Adriatyk. Pyszne ryby i owoce morza. Największa skocznia świata w Planicy. Rewelacyjne tereny narciarskie w Kranjskiej Gorze. Piękne jeziora o krystalicznej wodzie. Mnóstwo fascynujących grot. Niezliczona ilość wąwozów, piękne wodospady.

Oto Słowenia w pigułce. Kraj kompletny. Nie bez wad, bo którz ich nie ma. Słowenia. Kraj obok którego nie da się przejść obojętnie. Zapraszam.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *