Ryby przystawki Śledzie

ŚLEDZIE z KAPARAMI na ostro

Śledzie z kaparami na ostro

Śledzie z kaparami to kolejna już wersja śledzi, którą prezentuję na swoje stronie. Do swoich ulubionych śledzi w oleju postanowiłem dodać jedynie 1-2 składniki, które podkreślą smak śledzi, a nie zdominują je. Padło na kapary, które znakomicie uzupełniają smak śledzi oraz na ostre papryczki. Dodając całe papryczki smak oleju będzie jedynie lekko zaostrzony. Gdy oczekujesz by naprawdę piekło wystarczy, że te papryczki drobno posiekasz.


PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z KAPARAMI

SKŁADNIKI

250 gramów filetów śledziowych a’la matjas (w oleju);[FMP]
200 ml oleju rzepakowego nierafinowanego;
2-3 łyżki kaparów;
4-5 marynowanych papryczek peperoncino;
1-2 cebule;
1-2 liście laurowe;
3-5 kulek ziela angielskiego;


ŚLEDZIE Z KAPARAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Śledzie z kaparami na ostro składniki

2. Śledzie opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw w zimnej wodzie na kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru słoności śledzi. Pamiętaj jednak, aby śledzi nie moczyć za długo, bo po prostu pozbawisz je smaku.

moczenie płatów śledziowych

3. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w piórka. Namoczone śledzie bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój je w cienkie paski. Oczywiście jeżeli wolisz większe kawałki śledzia zrób po swojemu.

krojenie filetów śledziowych

4. Gdy masz już gotowe wszystkie składniki pozostaje jedynie ułożyć śledzie w oleju z kaparami na ostro w niedużym słoiku. Tam będą się macerowały, tak będzie je najwygodniej przechowywać.

Śledzie z kaparami na ostro

5. Na dnie słoika rozłóż trochę cebuli, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Nałóż część śledzi, dodaj ostrą papryczkę.

Śledzie z kaparami na ostro

6. Następnie wrzuć trochę kaparów. W taki sam sposób układaj kolejne warstwy składników – do ich wyczerpania.

Śledzie z kaparami na ostro

7. Na samej górze powinny znaleźć się śledzie, a na nich cebula. Aż po sam brzeg. Gdy wszystkie składniki ułożone są już w słoiku wlej delikatnie olej. Taki, jaki lubisz, jednak gorąco zalecam olej nierafinowany (dowiedz się więcej <<jaki wybrać olej roślinny>>).

zalewanie śledzi olejem[/FMP]

8. Słoik z gotowymi śledziami zamknij wieczkiem i wstaw go do lodówki minimum na noc, aby składniki się przegryzły.

Śledzie z kaparami na ostro


ŚLEDZIE Z KAPARAMI PROPOZYCJA PODANIA

Smakują znakomicie ze świeżym pieczywem, którym wytrzesz do sucha talerz po aromatycznym oleju.

Śledzie z kaparami na ostro


(2) Komentarze

  1. blank

    ale są za to inne pyszności 😉

  2. blank
    says:

    ale pysność! mój Luby jest fanem śledzi na ostro 🙂 szkoda, żę tu w Hiszpanii nie ma matyasów 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.