Śledzie z grzybami korniszonami i papryką mieloną

Śledzie z grzybami przygotowuję z filetów typu matjas. Krojone w małe paski ryby łączę z suszonymi grzybami, ogórkiem kiszonym i siekaną cebulą oraz doprawiam mieloną słodką papryką. Całość zalewam olejem słonecznikowym.

Śledzie z grzybami przygotowuję z filetów typu matjas. Krojone w małe paski ryby łączę z suszonymi grzybami, ogórkiem kiszonym i siekaną cebulą oraz doprawiam mieloną słodką papryką. Całość zalewam olejem słonecznikowym. Śledzie z grzybami to przyjemna odmiana dla fanów śledzi, którzy nie mają pomysłu na nową odsłonę ich ulubionych ryb. Oprócz słonych śledzi mamy także chrupiące korniszony oraz grzyby wraz z wywarem z ich gotowania, a także drobniutko posiekaną cebulę. Takie zestawienie wymaga „macerowania” przez minimum 48 godzin. Warto czekać, bo śledzie z grzybami są naprawdę wyjątkowe.

Składniki

300 gramów śledzi a’la matjas w oliwie;
kilka suszonych grzybów;
kilka korniszonów;
1 cebula;
sos chilli;
mielona, słodka papryka;
olej słonecznikowy;
pieprz;

Przepis na śledzie z grzybami

Bazą tego dania są oczywiście śledzie typu matjas. Przygotuj ich 300 gramów, umyj pod bieżącą wodą, a następnie mocz w zimnej wodzie około 30 minut, aż uzyskasz żądaną słoność. Pamiętaj jednak, że korniszony również są słone, zatem ważne  jest aby dobrze wymoczyć śledzie. Danie nie powinno być zbyt słone.

W międzyczasie namocz kilka suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki) w gorącej wodzie, a następnie gotuj je około 30 minut na wolnym ogniu do miękkości. Przestudź, Przestudzone grzyby pokrój w paseczki.

Do miski wlej 60 ml oleju. Dodaj posiekane w małe słupki korniszony (wielkości zbliżonej do pokrojonych grzybów) oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę. Zarówno ilość grzybów, korniszonów i cebuli zależy od Ciebie. Trudno podać mi optymalne ilości, bo jeden woli więcej grzybka, inny więcej ogórka, po prostu eksperymentuj. Dodaj pół łyżeczki ostrego sosu chilli (u mnie sriratcha).

Do miski przełóż posiekane grzyby i wlej wywar z gotowania grzybów, a następnie dopraw jedną łyżeczką słodkiej, mielonej papryki.

Wymoczone śledzie pokrój w cienkie paseczki tak, aby wielkości były zbliżone do pokrojonych korniszonów i grzybów. Albo zrób to po swojemu.

Śledzie z grzybami propozycja podania

Śledzie przełóż do miseczki i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw całość według uznania, jeśli potrzeba. Śledzie przełóż do małego słoika i zamknij go szczelnie. Śledzie z grzybami, korniszonami i cebulą są gotowe. Zamknięty słoik ze śledziami wstaw do lodówki na 48 godzin. Znakomicie nadają się do podania na każdą okazję.


Wypróbuj znakomity przepis na  śledzie w sosie musztardowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *