Śledzie z fenkułem i oliwkami to moja kolejna wersja „śledzi w oleju”. W tej wersji zamiast połowy cebuli dodałem bulwę kopru włoskiego, dzięki czemu śledzie nabrały lekkiego, anyżkowego posmaku. Wiem, że tego posmaku nie lubi znaczna część osób, ale uwierzcie, te śledzie naprawdę maja jedynie lekką nutę anyżu. Jako dodatków użyłem świeżej papryki, czarnych i zielonych oliwek oraz kaparów. Nie mogło oczywiście zabraknąć natki kopru, która z niewiadomych dla mnie przyczyn nie jest u nas dostępna w pęczkach. No i w takim „greckim” zestawieniu ziele angielskie stało się oczywistą oczywistością.


ŚLEDZIE Z FENKUŁEM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów śledzi a’la matjas;
  • 1 duża cebula;
  • 1 średnia bulwa kopru włoskiego;
  • połowa czerwonej papryki;
  • mała garść czarnych oliwek;
  • mała garść zielonych oliwek;
  • 1 łyżka kaparów;
  • natka kopru włoskiego (od bulwy);
  • pęczek koperku;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • olej rzepakowy lub inny (najlepiej nierafinowany);
  • pieprz;

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM I OLIWKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, bulwę kopru włoskiego posiekaj podobnie. Natkę kopru oderwij i odłóż na bok.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

3. Świeży koperek w takim zestawieniu znaleźć się musiał. Opłucz go pod bieżąca wodą, przesiekaj i dodaj do pokrojonych cebuli i kopru.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

4. Paprykę umyj, osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w drobną kostkę.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

5. Oliwki pokrój w plasterki, kapary pozostaw w całości.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

6. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w osobnej misce. NIe ma sensu w przypadku tak „sypkich” składników układać warstw, więc ich wymieszanie poza słoikiem wydaje się rozsądniejsze.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

7. Śledzie wymocz w zimnej wodzie lub w mleku, aż stracą nadmiar słoności. Następnie pokrój je w małe kawałki.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

8. W małym słoiku układaj na zmianę warstwy warzyw i śledzia. W środek włóż kilka ziaren ziela angielskiego. Posyp w środku również świeżo zmielonym pieprzem.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

9. Zalej wszystko olejem; potrząsaj słoiczkiem, aby olej oblepił każdy kawałek śledzia i warzyw. Na wierzchu rozłóż dodatkowo natkę kopru włoskiego.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

10. Zamknij szczelnie słoiczek i wstaw go do lodówki minumum na dobę, aby śledzie „przegryzły się”.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami


ŚLEDZIE Z FENKUŁEM I OLIWKAMI

Podawaj ze świeżym pieczywem.

ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami

Równie dobry będzie ŚLEDŹ  w ŚMIETANIE – przepis <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “ŚLEDZIE Z FENKUŁEM i oliwkami”

  1. fajnie, że smakowało 🙂 a swoją drogą uważam, że fenkuł vel koper włoski jest u nas ciągle niedoceniany. pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *