Obejrzano: 187
5 0
Czas czytania:1 Minuty, 15 Sekundy

Śledzie w oleju to absolutna klasyka naszej kuchni. Bo któż z nas nie lubi śledzika? Jedni wolą właśnie takie śledzie, inni te w śmietanie, jeszcze inni po kaszubsku, w buraczkach. Ile śledzi tyle smaków i tyleż samo przepisów. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią, jednak to właśnie te poniżej są jak dla mnie najlepsze na świecie. I często wracam do tego przepisu, bo czasem warto przypomnieć sobie, że kiedyś jadało się jedynie takie zwykłe, nie przekombinowane śledzie.


ŚLEDZIE W OLEJU PRZEPIS

SKŁADNIKI

250 gramów filetów śledziowych a’la matjas;[FMP]
300 ml oleju rzepakowego nierafinowanego;
2 średnie cebule;
kilka kulek ziela angielskiego;
pieprz;


ŚLEDZIE W OLEJU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Filety śledziowe a’la matjas dobrze wymocz w zimnej wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Moczenie winno trwać około 30 minut – po tym czasie spróbuj śledzia, czy nie jest zbyt słony. W międzyczasie pokrój w piórka dwie średnie cebule.

pokrojone płaty śledziowe i posiekana cebula

2. Śledzie pokrój w około 3 cm kawałki lub takie, jak lubisz. W słoiku lub innym naczyniu ułóż warstwę śledzi, posyp obficie świeżo zmielonym pieprzem, połóż warstwę cebuli. Układaj tak kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Pamiętaj, aby pomiędzy wybranymi warstwami umieścić 1 ziarnko ziela angielskiego.

pokrojona ryba w słoiczku

3. Na koniec ułóż warstwę z cebuli. Całość zalej olejem rzepakowym nierafinowanym (lub innym według własnego uznania) tak, aby przykrył całą zawartość.

wlewanie oleju do słoika z kawałkami ryby

4. Zamknij szczelnie słoik i wstaw go do lodówki na noc, aby śledzie w oleju „przegryzły się”.

śledzie w oleju przepis tradycyjny[/FMP]


ŚLEDZIE W OLEJU KIEDY JEŚĆ

Najlepsze na drugi dzień. PYCHA!!!

śledzie w oleju


Wypróbuj również <<przepis na śledzie z kaparami na ostro>>.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.