Śledzie opiekane w zalewie octowej są często nazywane „zielonymi” ze względu na użycie młodych (jak niedojrzałe owoce) śledzi. To absolutny hit polskiej kuchni, który pokazuje, że aby zjeść dobre ryby nie potrzeba wydawać na nie sporych sum. Śledzie są bardzo tanie, pyszne i zdrowe, a przyrządzone w zalewie octowej kruszeją i nabierają delikatności. Ważne, aby kupić śledzie takie nie za duże, najlepiej tuszki. Oczywiście co najważniejsze, muszą to być śledzie surowe, niesolone, jak najświeższe.


ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ

SKŁADNIKI

700 gramów surowych śledzi (tuszki);
ocet spirytusowy;
3 listki laurowe;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ SPOSÓB PODANIA

W szklanym naczyniu układaj usmażone śledzie przekładając je cebulą, a następnie zalej przestudzoną zalewą. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny (a przynajmniej na całą noc), aż ryby się „przemacerują”. Śledzie opiekane w zalewie octowej można przechowywać w lodówce kilka dni, zwykle jednak po dwóch dniach nie ma już czego przechowywać.

Śledzie opiekane w zalewie octowej


Wypróbuj także SIELAWĘ na kwaśno przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *