Śledzie opiekane w zalewie octowej są często nazywane „zielonymi” ze względu na użycie młodych (jak niedojrzałe owoce) śledzi. To absolutny hit polskiej kuchni, który pokazuje, że aby zjeść dobre ryby nie potrzeba wydawać na nie sporych sum. Śledzie są bardzo tanie, pyszne i zdrowe, a przyrządzone w zalewie octowej kruszeją i nabierają delikatności. Ważne, aby kupić śledzie takie nie za duże, najlepiej tuszki. Oczywiście co najważniejsze, muszą to być śledzie surowe, niesolone, jak najświeższe.
ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ
SKŁADNIKI
700 gramów surowych śledzi (tuszki);
ocet spirytusowy;
3 listki laurowe;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ SPOSÓB PODANIA
W szklanym naczyniu układaj usmażone śledzie przekładając je cebulą, a następnie zalej przestudzoną zalewą. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny (a przynajmniej na całą noc), aż ryby się „przemacerują”. Śledzie opiekane w zalewie octowej można przechowywać w lodówce kilka dni, zwykle jednak po dwóch dniach nie ma już czego przechowywać.
Wypróbuj także SIELAWĘ na kwaśno przepis <<TUTAJ>>.