Sielawa opiekana w zalewie octowej przyrządzona to mój sposób na zachowanie wspomnień lata oraz mazurskich smaków i krajobrazów. Ja wiem, że część z Was uzna za barbarzyństwo włożenie delikatnej sielawy do octu, ale nie dbam o to. Bo ważniejsze mi jest, by jesienią taki słoik z sielawą otworzyć i pałaszując jedną za drugą z zamkniętymi oczami móc przenieść się do polskiej krainy tysiąca jezior. I basta. A jak macie lepszy pomysł na zamknięcie smaku Mazur w słoiku to podzielcie się ze mną, będę szczęśliwy na kolejny sposób móc swoje ukochane sielawy zachować.


SIELAWA OPIEKANA

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram świeżej sielawy;
  • mąka pszenna;
  • 2 cebule;
  • ocet spirytusowy;
  • 3 listki laurowe;
  • trochę pieprzu w ziarnach;
  • 2 posiekane ząbki czosnku;
  • pół łyżeczki ziaren kolendry;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • pół łyżeczki gorczycy;
  • 1 łyżka cukru;
  • sól, pieprz;

SIELAWA OPIEKANA PRZYGOTOWANIE:

1. Świeże sielawy… te śliczne, połyskujące rybki z mazurskich i kaszubskich jezior… Muszą być świeżutkie. Tylko wtedy poczujesz ich wspaniały, delikatny smak. Zrób ten przysmak tylko wtedy, gdy właśnie takie sielawy będziesz mieć.

świeże sielawy

2. Rybki pozbaw głów oraz płetw; oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

tuszki sielawy

3. Do garnka wlej 4 szklanki zimnej wody, 1 szklankę octu i dodaj wszystkie przyprawy. Doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu 5 minut. Wyłącz gaz pod garnkiem i przestudź zalewę. Z uwagi na fakt, że sielawa ma bardzo delikatne mięso zalewa nie powinno być zbyt agresywna, jeśli chodzi o zawartość octu.

przyrządzanie zalewy octowej do ryby

4. Rybki posól i obtocz w mące – zrób to bezpośrednio przed ich smażeniem.

tuszki sielawy obsypane mąką

5. Otrzep sielawy z nadmiaru mąki i smaż na oleju roślinnym na mocnym ogniu. Oleju powinno być dość sporo, aby rybki znajdowały się w nim mniej więcej do połowy.

sielawa opiekana w zalewie octowej

6. Smaż sielawy 2-3 minuty, aż staną się lekko złociste.

sielawa opiekana w zalewie octowej

7. Usmażone ryby odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Pozostaw je, aby nieco przestygły.

sielawa opiekana w zalewie octowej

8. Cebule obierz, pokrój w piórka i zalej wrzątkiem. Po 1 minucie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Dzięki takiemu zabiegowi cebula zmięknie i straci nadmierną ostrość.

zalana gorącą wodą w garnku pokrojona cebula

9. Przestudzone sielawy układaj pionowo w słoikach.

sielawa opiekana w zalewie octowej

10. Do każdego słoika włóż nieco przelanej wrzątkiem cebuli.

sielawa opiekana w zalewie octowej

11. Tak przygotowane w słoikach sielawy zalej przestudzoną zalewą.

sielawa opiekana w zalewie octowej

12. Zakręć porządnie słoik i odstaw go w chłodne, ciemne miejsce. Żeby Cię nie kusiło otworzyć go zbyt wcześnie…

sielawa opiekana w zalewie octowej

13. Co powiesz na taki kęs delikatnej sielawy???

sielawa opiekana w zalewie octowej


SIELAWA OPIEKANA W ZALEWIE OCTOWEJ

Wygląda i smakuje cudnie, przywołuje letnie, mazurskie wieczory…

sielawa opiekana w zalewie octowej

Wolisz ŚLEDZIA OPIEKANEGO? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “SIELAWA OPIEKANA w zalewie octowej”

  1. u mnie wytrzymują do trzech miesięcy, dłużej nie próbowałem. po prostu robię według powyższego przepisu, zamykam szczelnie słoik i wstawiam do lodówki. ryby są przesmażone, więc nie surowe, a zalewa octowa dość dobrze je utrzymuje w świeżości. kwestia, by po otwarciu słoika nie trzymać ich za długo. Myślę, że chcąc dłużej przechowywać takie rybki można pominąć dodatek cebuli – to chyba jedyny składnik, który może zepsuć marynatę w dłuższym okresie.

  2. A co zrobić ,aby taka sielanka lub śledzie trzymać ok.półroku lub może dłużej?No bo zalane chłodna zalewa nie wytrzymają zbyt długo nawet w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *