Sernik wiedeński w wersji klasycznej to bardzo popularne na południu Polski ciasto twarogowe. Nazwa najpewniej wywodzi się z czasów zaborów austriackich w Galicji, kiedy to zaborcy rozpowszechnili wiedeński kult kawiarniany np. w Krakowie. Tak przygotowany i podany sernik nazywano potocznie wiedeńskim, choć w Austrii taki sernik nazywa się po prostu Topfentorte. Tak, czy siak to ciasto znakomite, proste, ale wykwintne, winno być lekko wilgotne po upieczeniu, a ser rozpływać się w ustach. Do tego nieco skórki pomarańczowej, koniecznie rodzynek i otrzymujemy sernik wiedeński kompletny. Jeżeli nie znacie koniecznie wypróbujcie, ale pamiętajcie podstawa to znakomitej jakości twaróg i jajka.


SERNIK WIEDEŃSKI SKŁADNIKI

1 kilogram dobrego, niezbyt kwaśnego tłustego twarogu wiejskiego;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

16. Wyjmij sernik z tortownicy. Jeżeli wszystko jest OK, nie powinien opaść.

Sernik wiedeński

17. Posyp sernik obficie cukrem pudrem.

Sernik wiedeński


SERNIK WIEDEŃSKI

To moje ulubione ciasto. Koniecznie wypróbujcie, jeśli nie znacie. Będziecie zachwyceni,

Sernik wiedeński


Wypróbuj również SERNIK czarno biały przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *