Sernik na zimno z delikatnymi i słodkimi truskawkami doskonale komponuje się z letnią, upalną wręcz pogodą oraz sezonem na truskawki. Oczywiście można zamiast truskawek użyć innych owoców, ale nie w środku sezonu na te pyszne i delikatne owoce. To sernik prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny, idealny na każdą okazję. Podstawą każdego sernika jest dobry, sprawdzony ser.


SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram twarogu sernikowego;
  • pół kilograma truskawek o zbliżonej wielkości;
  • 1 opakowanie biszkoptów;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej;
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej;
  • cukier waniliowy lub laska wanilii;
  • kostka masło;
  • szklanka cukru;
  • 2 jajka;

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Do rondelka wlej szklankę wrzącej wody. Wsyp 3 łyżeczki żelatyny i jedno opakowanie galaretki brzoskwiniowej. Całość dobrze wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestygnięcia.

rozpuszczanie żelatyny

2. Tortownicę wysmaruj masłem i na jej dnie rozłóż biszkopty (najlepiej okrągłe, ale i te podłużne dają radę). Dobrze jest biszkopty wcześniej nieco namoczyć w mleku, aby były bardziej miękkie – według uznania.

biszkopty ułożone na dnie formy

3. Do miski malaksera wsyp szklankę cukru i włóż 100 gramów miękkiego masła. Dodaj 1 jajko i 1 żółtko.

przygotowanie spodu do ciasta

4. Zmiksuj cukier z masłem i jajkiem na jednolitą masę.

utarty cukier w masłem

5. Do uzyskanej masy dodaj 1 kilogram twarogu (może być sernikowy lub zwykły zmielony) oraz 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, olejku waniliowego lub świeżej wanilii.

doprawianie wanilią twarogu na sernik

6. Do miski dolej przestudzoną galaretkę brzoskwiniową. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę.

dodawanie galaretki do masy twarogowej na sernik

7. Masę twarogową przelej do tortownicy. Tortownicę wstaw do lodówki do zastygnięcia masy.

Sernik na zimno z truskawkami

8. Do garnka wlej szklankę wrzącej wody i rozpuść w niej galaretkę truskawkową. Wstaw garnek do zimnej wody i studź, aż galaretka lekko stężeje.

Sernik na zimno z truskawkami

9. Wybierz odpowiednią ilość słodkich truskawek. Dobrze, aby były w miarę jednakowej wielkości. Umyj je, pozbaw ogonków i przekrój każdą wzdłuż. Układaj truskawki na masie serowej przecięciem do dołu.

Sernik na zimno z truskawkami

10. Zalej sernik lekko stężałą galaretką truskawkową i wstaw go do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Sernik na zimno z truskawkami


SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Podawaj natychmiast po wyjęciu z lodówki.

Sernik na zimno z truskawkami

Spróbuj tradycyjnego SERNIKA – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


2 thoughts on “SERNIK na ZIMNO z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *