Obejrzano: 145
2 0
Czas czytania:1 Minuty, 50 Sekundy

Sernik jogurtowy obłożony mandarynkami i pokryty galaretką to świetny przykład na to, że ciasto nie musi być „zakalcem” pełnym cukru. Mój sernik wypełniony jest tłustym prawdziwym 10% jogurtem greckim, który po upieczeniu staje się puszysty i delikatny w smaku. Przyjemny spód ciasta, a także dodatek owoców i galaretki czyni całość przyjemnym deserem nie tylko na „po obiedzie”. Ten sernik jogurtowy to typ ciasta, którego zjedzenie na raz więcej niż jednego kawałka nie powoduje ani wyrzutów sumienia, ani uczucia przejedzenia. Koniecznie wypróbujcie.


SERNIK JOGURTOWY Z OWOCAMI

SKŁADNIKI

CIASTO

200 gramów ciastek Digestive pełnoziarnistych
60 gramów masła

MASA JOGURTOWA

750 gramów jogurtu greckiego 10% tłuszczu[FMP]
150 gramów cukru pudru
37 gramów skrobii kukurydzianej i ziemniaczanej
3 białka jajka kurzego


SERNIK JOGURTOWY PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

sernik jogurtowy składniki

2. Ciasteczka Digestive zmiksuj blenderem na piasek i połącz ze stopionym przestudzonym masłem. Wyrób na jednolitą masę.

przygotowanie spodu do ciasta

3. Ciasteczkową masą wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24 centymetry). Włożyć spód do lodówki na minimum 30 minut.

spód sernika z ciastek Digestive

4. Przełóż jogurt do miski, a następnie dodaj wanilię (świeżą lub olejek) oraz skrobię i wymieszaj wszystko.

5. W misce malaksera ubijaj białka z dwóch jajek razem ze szczyptą soli. Gdy piana jest gotowa dodaj partiami cukier puder i nie przestając miksować ubij całość na sztywno.

w misce ubijana jest piana z białek jajek

6. Ubiorą pianę z cukrem dodawaj stopniowo do masy jogurtowej delikatnie mieszając całość.

masa jogurtowa do ciasta

7. Gotową masę jogurtową wylej na przygotowany wcześniej spód z ciastek Digestive. Piecz sernik jogurtowy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

sernik jogurtowy

8. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. W międzyczasie W misce rozpuść galaretkę owocową w nieco mniejszej ilości wody, aniżeli przewiduje to przepis (ja dodaję 400 ml wody zamiast 500 ml na opakowanie galaretki). Dobrze zamieszaj galaretkę i odstaw, aby nieco stężała.

w misce rozpuszcza się galaretka truskawkowa

9. Na przestudzonym serniku rozłóż ulubione Twoje owoce, np mandarynki. Następnie zalej sernik jogurtowy tężejącą galaretką.

sernik jogurtowy[/FMP]

10. Wstaw ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie. Po tym czasie nie opanujesz się, aby od razu zjeść porządny kawał tego pysznego sernika jogurtowego z owocami.

sernik jogurtowy


SERNIK JOGURTOWY ZAJADAJ ZE SMAKIEM

Znika błyskawicznie, bo jest pyszny, a przy tym lekki, aksamitny, nie za słodki i pysznie owocowy.

sernik jogurtowy


Przygotuj również klasyczny sernik wiedeński przepis <<TUTAJ>>.


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.