Sernik jogurtowy obłożony mandarynkami i pokryty galaretką to świetny przykład na to, że ciasto nie musi być „zakalcem” pełnym cukru. Mój sernik wypełniony jest tłustym prawdziwym 10% jogurtem greckim, który po upieczeniu staje się puszysty i delikatny w smaku. Przyjemny spód ciasta, a także dodatek owoców i galaretki czyni całość przyjemnym deserem nie tylko na „po obiedzie”. Ten sernik jogurtowy to typ ciasta, którego zjedzenie na raz więcej niż jednego kawałka nie powoduje ani wyrzutów sumienia, ani uczucia przejedzenia. Koniecznie wypróbujcie.
SERNIK JOGURTOWY Z OWOCAMI PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO
200 gramów ciastek Digestive pełnoziarnistych
60 gramów masła[FMP]
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ
750 gramów jogurtu greckiego 10% tłuszczu
150 gramów cukru pudru
37 gramów skrobii kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
3 białka jajka kurzego
wanilia
SERNIK JOGURTOWY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Przygotuj wszystkie składniki.
2. Ciasteczka Digestive zmiksuj blenderem na piasek i połącz ze stopionym przestudzonym masłem. Wyrób na jednolitą masę.
3. Ciasteczkową masą wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24 centymetry). Włożyć spód do lodówki na minimum 30 minut.
4. Przełóż jogurt do miski, a następnie dodaj wanilię (świeżą lub olejek) oraz skrobię i wymieszaj wszystko.
5. W misce malaksera ubijaj białka z trzech jajek razem ze szczyptą soli. Gdy piana jest gotowa dodaj partiami cukier puder i nie przestając miksować ubij całość na sztywno.
6. Ubitą pianę z cukrem dodawaj stopniowo do masy jogurtowej delikatnie mieszając całość.
7. Gotową masę jogurtową wylej na przygotowany wcześniej spód z ciastek Digestive. Piecz sernik jogurtowy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
8. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. W międzyczasie W misce rozpuść galaretkę owocową w nieco mniejszej ilości wody, aniżeli przewiduje to przepis (ja dodaję 400 ml wody zamiast 500 ml na opakowanie galaretki). Dobrze zamieszaj galaretkę i odstaw, aby nieco stężała.
9. Na przestudzonym serniku rozłóż ulubione Twoje owoce, np mandarynki. Następnie zalej sernik jogurtowy tężejącą galaretką.
[/FMP]
10. Wstaw ciasto do lodówki, aby galaretka stężała całkowicie. Po tym czasie nie opanujesz się, aby od razu zjeść porządny kawał tego pysznego sernika jogurtowego z owocami.
SERNIK JOGURTOWY ZAJADAJ ZE SMAKIEM
Znika błyskawicznie, bo jest pyszny, a przy tym lekki, aksamitny, nie za słodki i pysznie owocowy.
Wypróbuj również klasyczny <<przepis na sernik wiedeński>>.