Ser halloumi z warzywami smażonymi jest daniem szybkim do przygotowania. Co ważne użyć możesz dowolnych warzyw, a najlepiej takich, które akurat masz w lodówce. Warzywa należy smażyć krótko na mocnym ogniu, by pozostały chrupiące. Ser z kolei należy podgrzewać bardzo krótko na ogniu wolnym, najlepiej pod przykryciem. Na patelni powinien spędzić jedynie tyle czasu, aby zmięknąć pod wpływem temperatury. Zwykle trwa to około 2-3 minut. Całość smakuje znakomicie.


SER HALLOUMI Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów sera halloumi;
  • czerwona papryka;
  • marchewka;
  • pietruszka;
  • fenkuł;
  • groszek cukrowy;
  • cebula;
  • ocet balsamiczny;
  • sól, pieprz;

SER HALLOUMI Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Ser halloumi z warzywami

2. Ser pokrój wzdłuż na cztery plastry.

pokrojony ser halloumi

3. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie rozdziel warstwy.

płatki obranej cebuli

4. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w wąskie paski.

UWAGA: Warzywa korzeniowe są znacznie twardsze od pozostałych użytych w przepisie warzyw. Jeżeli przeszkadza Ci ich twardość pomiń je lub zastąp miększymi warzywami.

pokrojone w słupki marchewka i pietruszka

5. Pokrój fenkuła w plasterki.

pokrojony fenkuł

6. Czerwoną paprykę pokrój w większe kawałki, ponieważ to ona najszybciej zmięknie na patelni.

pokrojona czerwona papryka

7. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce i skrop odrobiną oliwy.

skrapianie warzyw oliwą

8. Rozgrzej mocno patelnię grillową i wrzuć na nią warzywa.

Ser halloumi z warzywami

9. Smaż warzywa na mocnym ogniu kilka minut, aż nieco zmiękną i przyrumienią się.

smażenie warzyw

10. Gdy warzywa są gotowe posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem, zamieszaj i zdejmij z patelni. Przełóż je do miski. Skręć pod patelnią gaz do minimum i włóż na nią plastry sera halloumi. Przykryj patelnię i podgrzewaj ser 2-3 minuty.

Ser halloumi z warzywami

11. Skrop warzywa octem balsamicznym, zamieszaj i wyłóż na talerz. Odwróć ser na drugą stronę i grzej go nie dłużej niż jedną minutę.

UWAGA: Ser halloumi, gdy ostygnie ponownie zacznie twardnieć. Aby tego uniknąć na talerz nałóż jedynie kawałek, który będziesz właśnie konsumować. Pozostałe plastry sera warto trzymać w cieple pod przykryciem, aby cały czas był miękki i ciągnący się. Właśnie taki jest najlepszy.

skrapianie warzyw octem balsamicznym


SER HALLOUMI Z WARZYWAMI

Podawaj na ciepło z warzywami smażonymi i listkami świeżej mięty.

Ser halloumi z warzywami

Przygotuj odlotowe SZASZŁYKI z HALLOUMI przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *