Obejrzano: 73
0 0
Czas czytania:2 Minuty, 8 Sekundy

Schabowy pieczony to moja odpowiedź na tradycyjnego panierowanego kotleta schabowego popularnego w kuchni polskiej. Poniższe danie jest bardzo popularne natomiast w kuchni greckiej. Przy jego przygotowaniu należy szczególną uwagę zwrócić na mięso. To nie może być taki malutki kotlecik bez kostki, skóry i tłuszczu. To musi być porządny kawał kotleta wykrawany przez rzeźnika, na który składa się schab wraz z boczkiem, skórą i z kostką. Tylko mając takiego schabowego jest sens przyrządzenia go według klasycznego greckiego przepisu, jak poniżej.


SCHABOWY PIECZONY

SKŁADNIKI

kotlet schabowy z kością, skórą i boczkiem o wadze min. 300 gramów[FMP]
2 duże ziemniaki
oliwa extra vergine
miód
cytryna
musztarda
2 ząbki czosnku
suszone oregano
sól, pieprz


SCHABOWY PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki powinny być odmiany mącznej, aby fajnie ugotowały się na miękko.

 Schabowy pieczony z ziemniakami składniki

2. Do miski wlej 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine. Następnie wyciśnij sok z cytryny i wsyp łyżeczkę suszonego oregano.

połówka cytryna jest wyciskana w dłoni

3. Dodaj 2 łyżeczki dobrej musztardy i tyleż samo miodu. Następnie dodaj obrany i posiekany czosnek oraz sól i trochę świeżo zmielonego pieprzu.

w naczyniu szklanym znajduje się marynat do schabowego

4. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, aby powstała pyszna i aromatyczna marynata. Powinna ona mieć konsystencję emulsji.

Schabowy pieczony z ziemniakami marynata

5. Obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę. Dobrze obtocz je w przygotowanej marynacie i włóż do naczynia żaroodpornego.

w naczyniu glinianym znajdują się pokrojone w kostkę ziemniaki

6. Kotleta schabowego posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i również obtocz w marynacie. Doprawionego schabowego połóż na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym, a następnie wlej do naczynia pozostałą marynatę.

Schabowy pieczony z ziemniakami

7. Wlej do naczynia także pół szklanki wody, aby ziemniaki miały się jak ugotować. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza. Piecz 60 minut.

UWAGA: Marynaty nie może być za dużo, ziemniaki nie mogą w niej pływać. Nie dolewaj także za dużo wody z tego samego powodu. Mięso nie powinno od spodu stykać się z płynem. Aby temu zapobiec mięso zamiast na ziemniakach możesz położyć na małej kratce grillowej, którą umieścisz w naczyniu żaroodpornym.

Schabowy pieczony z ziemniakami

8. Po godzinie pieczenia wyjmij naczynie z piekarnika i sprawdź, czy mięso i ziemniaki są w miarę miękkie. Jeśli tak to wstaw naczynie z powrotem do piekarnika, ale tym razem bez pokrywy. Piecz kolejne 15 minut.

w piekarniku znajduje się tuż naczynie gliniane

9. Jeżeli po tym czasie schabowy pieczony i ziemniaki są już miękkie jak należy przełóż naczynie w piekarniku na górną półkę. Włącz grilla i rumień mięso i ziemniaki bardzo krótko w bardzo wysokiej temperaturze.

Schabowy pieczony z ziemniakami[/FMP]


SCHABOWY PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI SPOSÓB PODANIA

Podawaj chwilę po upieczeniu koniecznie wraz z pysznym powstałym w czasie pieczenia sosem. Dodatkiem może być np. zestaw surówek albo sałatka grecka, na którą przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

Schabowy pieczony z ziemniakami


Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.