Schabowy pieczony to moja odpowiedź na tradycyjnego panierowanego kotleta schabowego popularnego w kuchni polskiej. Poniższe danie jest bardzo popularne natomiast w kuchni greckiej. Przy jego przygotowaniu należy szczególną uwagę zwrócić na mięso. To nie może być taki malutki kotlecik bez kostki, skóry i tłuszczu. To musi być porządny kawał kotleta wykrawany przez rzeźnika, na który składa się schab wraz z boczkiem, skórą i z kostką. Tylko mając takiego schabowego jest sens przyrządzenia go według klasycznego greckiego przepisu, jak poniżej.
SCHABOWY PIECZONY
SKŁADNIKI
kotlet schabowy z kością, skórą i boczkiem o wadze min. 300 gramów
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
SCHABOWY PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI SPOSÓB PODANIA
Podawaj chwilę po upieczeniu koniecznie wraz z pysznym powstałym w czasie pieczenia sosem. Dodatkiem może być np. zestaw surówek albo sałatka grecka, na którą przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.