Schab po bakońsku węgierska moc jadła

Schab po bakońsku, czyli kotlet schabowy duszony z cebulą, pomidorami, pieczarkami i dużą ilością słodkiej mielonej papryki doprawiony kwaśną śmietaną.

Schab po bakońsku to moja ulubiona potrawa jakże pysznej kuchni węgierskiej. Nie sposób oprzeć się pokusie jej zjedzenia już krótko po przekroczeniu granicy słowacko madziarskiej. Na zmianę zatem z zupą gulaszową taki schab jadam na samym początku każdego pobytu na Węgrzech. Nie ma nic niezwykłego w przygotowaniu tego dania, nic co mogłoby zaskoczyć. Nic, co mogłoby tak znakomicie wyróżnić go spośród innych. A mimo to jest absolutnie fenomenalne. Być może jest tak dlatego, że głównym jego składnikiem jest jakże lubiany przez Polaków schab wieprzowy. I zwłaszcza jego miłośnikom polecam to danie. Skosztuj, a pokochasz schab po bakońsku.

Składniki

schab wieprzowy bez kości o wadze około 700 gramów;
5 do 8 dużych jasnych pieczarek;
plaster słoniny wędzonej (najlepiej z mangalicy);
2 łyżki smalcu wieprzowego (najlepiej z mangalicy);
słodka, mielona papryka;
duży pomidor;
1 duża cebula;
nieduża czerwona papryka;
500 ml bulionu drobiowego;
100 ml gęstej, kwaśnej śmietany;
1 łyżeczka mąki pszennej;
sól, pieprz;

Przepis na schab po bakońsku

Na początek przygotuj warzywa. Obierz i pokrój cebulę oraz wędzoną słoninę w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Grzyby mają być jedynie dodatkiem do dania, zatem nie powinno ich być za dużo. W zależności od ich wielkości 5 do 8 sztuk powinno wystarczyć. Ja dałem 5 sztuk, ale wydaje się, że 8 sztuk dałoby lepszy efekt smakowy.

Porada-> pieczarki powinny być jedynie dodatkiem, więc nie dawaj ich za wiele.

Mięso pokrój w 1 cm plastry, rozbij delikatnie przez folię spożywczą, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie kotlety obtaczaj w mące i smaż krótko na mocnym ogniu na smalcu z obu stron. Przesmażone kotlety przekładaj do dużego garnka.

Gdy wszystkie kotlety są już usmażone zdejmij patelnię na chwilę z ognia, zmniejsz gaz na średni i postaw z powrotem patelnię na gaz. Jeśli trzeba dodaj jeszcze smalcu. Teraz wrzuć słoninę i cebulę i smaż chwilkę aby cebula się zeszkliła, a słonina wytopiła. Wrzuć na patelnię pieczarki, lekko posól, aby puściły wodę i smaż parę minut, aż nieco sie przyrumienią.

Zdejmij patelnię z ognia, wsyp 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, wymieszaj. Wstaw patelnię z powrotem na gaz, wlej trochę bulionu i wymieszaj wszystko, aż składniki połączą sie i powstanie jednolita masa. Przelej masę z patelni do garnka z kotletami. Dolej bulionu do żądanego poziomu. Płynu nie powinno być za dużo, ledwie by przykrył kotlety. Należy pamiętać, że nieco płynu się wygotuje. Następnie przykryj garnek pokrywką i duś na wolnym ogniu 30 minut. W tym czasie kotlety powinny zmięknąć.

Pomidora obierz ze skórki i drobno posiekaj, pokrój paprykę w niedużą kostkę. Gdy kotlety są miękkie wrzuć pokrojonego pomidora i paprykę do garnka. Duś jeszcze maksymalnie 10 minut.

Schab po bakońsku sposób podania

Rozpuść z szklance w odrobinie zimnej wody 1 małą łyżeczkę mąki, dodaj śmietanę, zahartuj i wlej do garnka. Zamieszaj, zagotuj, dopraw jeszcze w razie konieczności.

Zwykle podaje się go z galuszkami, czyli maleńkimi kluseczkami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go np. z ryżem. Oczywiście kiszonki jako dodatek obowiązkowe. Usmaż znakomitą rybę z dodatkiem mielonej papryki, wypróbuj jak smakuje ryba smażona po węgiersku.


Wypróbuj również sprawdzony przepis na schab pieczony słoniną nadziany. Jest dobrze, jest mnóstwo smaku!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *