Schab po bakońsku to moja ulubiona potrawa jakże pysznej kuchni węgierskiej. Nie sposób oprzeć się pokusie jej zjedzenia już krótko po przekroczeniu granicy słowacko madziarskiej. Na zmianę zatem z zupą gulaszową taki schab jadam na samym początku każdego pobytu na Węgrzech. Nie ma nic niezwykłego w przygotowaniu tego dania, nic co mogłoby zaskoczyć. Nic, co mogłoby tak znakomicie wyróżnić go spośród innych. A mimo to jest absolutnie fenomenalne. Być może jest tak dlatego, że głównym jego składnikiem jest jakże lubiany przez Polaków (jako i przeze mnie) schab wieprzowy. I zwłaszcza jego miłośnikom polecam to danie. Skosztujcie, a pokochacie schab po bakońsku.
SCHAB PO BAKOŃSKU
SKŁADNIKI
schab wieprzowy bez kości o wadze około 700 gramów;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
SCHAB PO BAKOŃSKU SPOSÓB PODANIA
Zwykle podaje się z galuszkami, czyli maleńkimi kluseczkami, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go np. z ryżem. Oczywiście kiszonki jako dodatek obowiązkowe.
Usmaż RYBĘ po WĘGIERSKU przepis <<TUTAJ>>.