Pieczeń na Święta Świąteczny obiad Wielkanoc Wieprzowina

SCHAB PIECZONY słoniną wędzoną nadziany

Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany

Schab pieczony to temat rzeka. Przez wiele osób jest niezbyt lubiany, a to ze względu na jego ostentacyjną wręcz chudość, czyli brak tłuszczyku. A brak tłuszczyku, który jest przecież nośnikiem smaku czyni schab pieczony trudnym do przygotowania. Zwykle mamy dodatkowo tendencje do jego zbyt długiego pieczenia, co powoduje faktycznie jego przesuszenie. W takim przypadku nawet dobry sos nie pomoże. Z drugiej strony schab faktycznie łatwo jest przepiec. Jest kilka rozwiązań, aby schab upiec, jak należy. Poznaj te sposoby i upiecz swój najlepszy schab.


PRZEPIS NA SCHAB PIECZONY

SKŁADNIKI

1,5 kilograma schabu wieprzowego;
surowa wędzona słonina;
kilka ząbków czosnku;[FMP]
przyprawa do wieprzowiny, jaką lubisz;
słodka, mielona papryka;
suszone oregano;
korzeń pietruszki;
bulwa kopru włoskiego;
por;
oliwa z oliwek;
skrobia ziemniaczana lub mąka pszenna;
sól, pieprz;


SCHAB PIECZONY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Warzywa na zdjęciu nieznacznie różnią się od tych w przepisie. Ty zadecyduj, których użyjesz.

Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany składniki

2. Schab wieprzowy zwiąż sznurkiem kuchennym, aby w trakcie pieczenia zachować jego kształt. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Następnie obierz czosnek, zmiażdż go i dobrze wmasuj w mięso. Jak dla mnie czosnku winno być sporo, ale to kwestia preferencji.

kawałek schabu wieprzowego natartu czosnkiem

3. Posyp schab swoją ulubioną przyprawą. Ważne, by była to mieszanka ziół bez dodatku soli, ponieważ ta jest już na mięsie. Delikatnie natrzyj mięso słodką papryką – nie za dużo, bo może się przypalić podczas pieczenia. Małym, ostrym nożykiem zrób nakłucia po całej powierzchni schabu.

nadziewanie schabu kawałkami słoniny wędzonej

4. Pokrój w cienkie paseczki słoninę i wciskaj w każde nacięcie tak, aby całkowicie weszły do środka. Tak przygotowany schab owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na 24 godziny.

marynowanie schabu wieprzowego

5. Schab pieczony będzie razem z warzywami, dzięki czemu sos, jaki powstanie będzie bardzo smaczny. Przygotuj zatem korzeń pietruszki, bulwę kopru włoskiego i pora.

pietruszka por i koper włoski

6. Warzywa posiekaj. Pietruszkę w półtalarki, a fenkuł i pora w piórka. Włóż warzywa do miski, dodaj sól, pieprz, posyp suszonym oregano i skrop oliwą. Wymieszaj.

doprawianie pokrojonych warzyw oliwą

7. Mięso wyjmij z lodówki na około godzinę przed planowanym pieczeniem. Zdejmij od razu z niego folię, aby zaczęło oddychać. Tuż przed pieczeniem delikatnie nasmaruj je niewielką ilością oliwy. Ma ona jedynie dodać smaku mięsu i sosowi, a nie zdominować go. Włóż warzywa do rękawa do pieczenia, a rękaw ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na warzywach połóż delikatnie mięso. Wlej pół szklanki zimnej wody i zawiąż rękaw po obu stronach, jak cukierka.

kawałek mięsa w rękawie spożywczym

8. Włóż mięso do piekarnika na poziom nieco niższy, aniżeli środek z uwagi na fakt, że rękaw bardzo „pójdzie w górę” podczas pieczenia. Piecz schab około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

PORADA-> Czas pieczenia mięsa zależy między innymi od jakości mięsa oraz od piekarnika.

Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany

9. Wyjmij mięso z piekarnika i ostrożnie przetnij rękaw do pieczenia. W środku znajduje się bardzo gorąca para, więc uważaj, aby się nie poparzyć. Sprawdź miękkość mięsa. Odkryte mięso wstaw z powrotem do piekarnika, aby się dopiekło i lekko zrumieniło. Nie powinno to zająć więcej, niż 20 minut.

Jeżeli używasz termometru to właśnie teraz jest najlepsza pora, aby go użyć. Sprawdź temperaturę wewnątrz mięsa i piecz je do uzyskania żądanej temperatury. Wymaganą do właściwego upieczenia wieprzowiny temperaturę znajdziesz na termometrze.

Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany

10. Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany jest gotowy. Pachnie niesamowicie. A czy soczysty, jak obiecałem? Przekonamy się już wkrótce. Wyjmij schab z rękawa, przełóż na talerz i przykryj luźno folią aluminiową. Pora przygotować sos.

Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany

11. Przelej zawartość rękawa do garnka i gotuj około 5 minut na dość mocnym ogniu, aby odparować nadmiar płynu. Przecedź sos przez sitko, a następnie przetrzyj warzywa łyżką. Wlej sos z powrotem do garnka, zagotuj. W małej szklance rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i ciągle mieszając wlej ją do sosu. Ten winien błyskawicznie zgęstnieć. Na koniec dopraw sos według uznania.

przyządzanie sosu warzywnego z pieczonych warzyw[/FMP]

12. Zdejmij folię aluminiową ze schabu i pokrój go w plastry. Jest idealny, soczysty, jak trzeba. Pachnie znakomicie, czuć słoninkę i czosnek…

Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany


SCHAB PIECZONY PROPOZYCJA PODANIA

Idealnie smakuje podany np. z kaszą jęczmienną i buraczkami.

Schab pieczony słoniną wędzoną nadziany


Poznaj <<przepis na puree z topinambura>>. Orzechowy smak zachwyci każdego.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.