Sandacz w sosie maślanym z limonką smakuje naprawdę wybornie. Ta popularna, choć nie tania, drapieżna ryba jeziorowa słynie z delikatnego mięsa. Nie ma również za wiele ości, co dla niektórych jest sprawą kluczową. W moim przepisie filet z sandacza jest najzwyczajniej w świecie smażony na maśle, jednak później sos wykończony jest sokiem z limonki i słodką śmietanką. Dzięki takiej kombinacji całość smakuje naprawdę wybornie. Myślę, że powinniście tego spróbować.


SANDACZ W SOSIE MAŚLANYM

SKŁADNIKI:

  • 250 gramowy filet z sandacza ze skórą;
  • masło;
  • słodka śmietanka;
  • białe wino;
  • 1-2 limonki;
  • sól, pieprz;

SANDACZ W SOSIE MAŚLANYM Z LIMONKĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Sandacz w sosie maślanym w limonką składniki

2. Rybę umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie posól ją i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

filet z sandacza posolony i posypany pieprzem

3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Jeżeli jest ono dla Ciebie zbyt intensywne w smaku możesz dodać również nieco zwykłego masła. Ale uważaj, smażenie na zwykłym maśle spowoduje, że masło prędzej czy później się spali. Włóż rybę na patelnię skórą do dołu.

smażenie ryby na maśle

4. Patelnię przykryj pokrywką i smaż sandacza na niezbyt mocnym ogniu 2 minuty.

smażenie ryby pod przykryciem

5. Ryba od spodu jest już ładnie przysmażona, na górze widać już lekko ścięte mięso. Pora odwrócić sandacza na drugą stronę.

smażenia fileta z ryby

6. Smaż rybę na drugiej stronie nie dłużej aniżeli 1 minutę, w przeciwnym razie mięso po prostu stanie się bardzo suche. Pamiętaj, że ryba lepiej jak jest niedosmażona, aniżeli przesmażona. Filet z sandacza jest zwykle stosunkowo cienki, więc jego smażenie powinna trwać ledwie chwilę.

filet z sandacza smaży się na patelni

7. Usmażoną rybę wyjmij z patelni, połóż na talerz i odstaw na bok. Możesz rybę przykryć drugim talerzem, aby pozostała ciepła. Na patelnię wlej około 100 ml białego wytrawnego wina. Podkręć gaz pod patelnią i odparuj wino.

przygotowanie sosu maślanego do ryby

8. Wlej na patelnię około 50-80 ml słodkiej śmietanki.

Sandacz w sosie maślanym w limonką

9. Do właśnie tworzącego się na patelni sosu wciśnij sok z limonki.

Sandacz w sosie maślanym w limonką

10. Podgrzewaj całość aż powstanie jednolita emulsja, a sos zgęstnieje. Gdy tak się stanie sos jest gotowy. Przygotowanie sosu nie powinno zająć więcej, aniżeli kilka minut.

sos maślany z limonką


SANDACZ W SOSIE MAŚLANYM Z LIMONKĄ

Wyłóż sandacza na talerz i polej go maślanym sosem. Podawaj z <<PUREE z GROSZKU>> i domowymi <<FRYTKAMI>>.

Sandacz w sosie maślanym w limonką


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *