Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami wydawać się może daniem nieco ciężkim. Delikatny sandacz podany jest bowiem z blanszowaną brukselką i smażonymi pieczarkami. Fakt, nie jest to danie w stylu kuchni molekularnej, jednak trudno odmówić mu smaku. A przecież to właśnie smak jest najważniejszy w daniu. Dlatego zachęcam do wypróbowania tego dania choćby po to by przekonać się, że ryba może smakować dobrze nie tylko podana, jako samodzielny filet.


SANDACZ PIECZONY Z BRUKSELKĄ I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI:

  • filet z sandacza o wadze 250 gramów;
  • 300 gramów pieczarek;
  • 250 gramów brukselki;
  • parmezan;
  • pęczek koperku;
  • cytryna;
  • masło;
  • sól, pieprz;

SANDACZ PIECZONY Z BRUKSELKĄ I PIECZARKAMI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami

2. Pokrój pieczarki na plasterki.

krojenie pieczarek

3. Z każdej brukselki odetnij twardą końcówkę, a następnie grubo posiekaj kapustę.

krojenie brukselki

4. Wrzuć brukselkę na wrzącą, osoloną wodę i  gotuj trzy minuty od ponownego zagotowania wody.

gotująca się w garnku brukselka

5. Żaroodporną formę do zapiekania wysmaruj masłem, a następnie przełóż do niej odcedzoną, podgotowaną brukselkę. Warzywo rozłóż równomiernie na dnie naczynia.

blanszowana brukselka

6. Na brukselce połóż posolony i posypany świeżym pieprzem filet z sandacza. Całość skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

skrapianie ryby sokiem z cytryny

7. Na sandaczu połóż 2-3 kawałki masła. Wstaw naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz 10 minut.

Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami

8. Podczas gdy ryba się piecze przygotuj pieczarki. W tym celu obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Smaż ją na średnim ogniu, aż się zeszkli, a następnie wrzuć na patelnię pieczarki. Całość posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż kilka minut, aż pieczarki zrumienią się.

smażenie pokrojonych pieczarek

9. Wyjmij podpieczoną rybę z piekarnika.

Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami

10. Na sandaczu rozłóż równomiernie przesmażone pieczarki.

Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami

11. Całość posyp startym parmezan, a następnie wstaw do piekarnika i piecz 5-10 minut w zależności od grubości fileta.

ryba zapiekana z brukselką


SANDACZ PIECZONY Z BRUKSELKĄ I PIECZARKAMI

Podawaj od razu posypane posiekanym świeżym koperkiem. Uwierzcie, jest pysznie.

Sandacz pieczony z brukselką i pieczarkami

Wypróbuj inne pyszne danie z BRUKSELKĄ przepis <<TUTAJ>>.


4 thoughts on “SANDACZ PIECZONY z brukselką i pieczarkami”

  1. Albo dorzucę na spód ziemniaki- będzie bardziej kanonicznie. Muszę jedynie dotrzeć do Selgrosa po ryby- jakoś cały czas mi to nie po drodze. Ale dla takiej rybki warto wykroić dwie godziny na podróż do sklepu 🙂

  2. Świetny pomysł na obiad. Ja zapiekałam do tej pory ryby jedynie z pesto i w wersji „po grecku”. Pieczarki i ser uwielbiam- aż się dziwię, że nigdy ich nie połączyłam z żadną rybą. Muszę jedynie czymś zastąpić brukselkę, bo mąż się tej kapustki nie tknie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *