Sałatka ziemniaczana na kwaśno to jeden z ulubionych dodatków obiadowych w Niemczech i w Austrii. W Niemczech zwana jest Kartoffelsalat, w Austrii zaś Erdäpfelsalat i jest np. bardzo tradycyjnym dodatkiem to słynnego Wiener Schnitzel. Wersja austriacka od niemieckiej różni się dodaniem do sałatki szczypty cukru oraz musztardy estragonowej. Sałatka jest banalna w przygotowaniu, a sposób jej doprawienia zależy od upodobań smakowych ją przyrządzającego. Jedynym absolutnie niezbędnym warunkiem zrobieniem dobrej sałatki jest zastosowanie ziemniaków sałatkowych. Tylko one bowiem gwarantują, że po ich ugotowaniu, a następnie pokrojeniu nie rozpadną się one na puree.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA NA KWAŚNO
SKŁADNIKI
600 gramów ziemniaków sałatkowych;
250 ml bulionu wołowego;
Kuchnia Tomka
Tylko sprawdzone przepisy
⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN
lub⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN
SAŁATKA ZIEMNIACZANA NA KWAŚNO PROPOZYCJA PODANIA
Podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem w temperaturze pokojowej jako dodatek do obiadu lub np. do grillowanych lub gotowanych kiełbasek.
Spróbuj podobnej SAŁATKI ZIEMNIACZANEJ przepis <<TUTAJ>>.