Sałatki Wege

SAŁATKA ze SZPARAGAMI jajkiem i awokado

sałatka ze szparagami

Sałatka ze szparagami z dodatkiem jajka i awokado jest ukłonem w stronę prawdziwych smakoszy w okresie szparagowym. Szparagi to przepyszne warzywo, na które sezon niestety trwa zaledwie około miesiąca. W tym czasie musimy najeść się ich do syta i na zapas, aby móc długo wspominać smak i delikatność szparagów. Tą pyszną sałatką ze szparagami zajadać się będzie cała Twoja rodzina i wszyscy Twoi znajomi. Pokocha ją każdy.


SAŁATKA ZE SZPARAGAMI PRZEPIS

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

300 gramów zielonych szparagów
2 wiejskie jajka[FMP]
awokado
natka pietruszki
sól, pieprz

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI SKŁADNIKI NA DRESSING

oliwa extra vergine
cytryna
musztarda
miód
sól, pieprz


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SAŁATKI ZE SZPARAGAMI

1. Przygotuj wszystkie składniki. Do przygotowania mojej sałatki ze szparagami używam zwykle gotowego dressingu od mojego lokalnego producenta. Nie przejmuj się, bowiem samemu łatwo przygotujesz ten dressing z ogólnodostępnych składników. Po prostu włóż wszystkie składniki dressingu do słoiczka, a następnie zakręć słoiczek pokrywką. Intensywnie nim potrząsając już po krótkiej chwili uzyskasz dressing o konsystencji emulsji. Będzie pyszny. Gotowy dressing odstaw teraz na bok.

sałatka ze szparagami składniki

2. Nastaw jajka, a następnie gotuj je na twardo (8-9 minut w zależności od wielkości jajek).

w garnuszku gotują się dwa jajka

3. Od szparagów odetnij zdrewniałe końcówki. Końcówki włóż do woreczka, a następnie włóż do zamrażarki. Będą wspaniałą bazą do zupy szparagowej (poznaj <<przepis na zupę krem ze szparagów>>).

pokrojone zielone szparagi

4. Szparagi umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz dokładnie suchą ściereczką. Rozłóż je na blasze z piekarnika na papierze do pieczenia, a następnie polej oliwą extra vergine i posyp solą morską. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza 5-10 minut. Czas pieczenia szparagów zależy od ich grubości. Te na zdjęciu były gotowe po 5 minutach.

zielone szparagi pieką się w piekarniku

5. Upieczone szparagi posyp świeżo zmielonym pieprzem, a następnie pokrój w 2-3 centymetrowe kawałki.

sałatka ze szparagami

6. Ugotowane jajka obierz z łupinek, a następnie pokrój je w ćwiartki albo w ósemki.

ugotowanej dwa jajka na twardo leżą na talerzyku

7. Na talerze włóż szparagi, a następnie rozłóż ugotowane jajka, a potem kawałki obranego awokado. Na koniec polej całość przygotowanym dressingiem.

sałatka ze szparagami[/FMP]


SAŁATKA ZE SZPARAGAMI SPOSÓB PODANIA

Podawaj od razu posypaną dość obficie posiekanym koperkiem. Absolutna rewelacja.

sałatka ze szparagami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.