Sałatka z pstrągiem oraz z ziemniakami

Sałatka z gotowanymi ziemniakami sałatkowymi i pstrągiem wędzonym podana z dipem szczypiorkowym.

Sałatka z gotowanymi ziemniakami sałatkowymi i z pstrągiem wędzonym podana z dipem szczypiorkowym. Taka sałatka z pstrągiem podana z dipem szczypiorkowym chodziła mi po głowie od pewnego czasu. Zdarzało mi się jadać podobne zestawienie w Niemczech i bardzo mi smakowało. Nabywszy swego czasu świeżutkiego wędzonego pstrąga (jeszcze letniego, prosto z wędzenia) na myśl przyszła mi od razu do przygotowania właśnie ta sałatka. Bardzo ważne, abyście do przygotowania tej sałatki użyli odmiany ziemniaków sałatkowych. Czyli takich, które nie rozpadną się po ugotowaniu. Jogurt tradycyjnie najlepszy będzie gęsty, typu greckiego.

Składniki

kilogram ziemniaków sałatkowych
pstrąg wędzony o wadze minimum 300 gramów
250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego
1-2 ząbki świeżego czosnku
1 czerwona cebula
2-3 duże pomidory
pół łyżeczki suszonego oregano
pęczek szczypiorku
1 cytryna
sól, pieprz

Sałatka z pstrągiem przepis

Oto sprawca całego zamieszania, czyli świeżo uwędzony pstrąg. Im świeższy, tym lepszy. Nie oszczędzaj, przecież nikt nie jada takich sałatek na co dzień. Jeżeli jesteś w stanie wydać fortunę na wędzonego łososia, to czemu nie na rodzimego pstrąga. Przecież pływa w lokalnych rzekach, a nie w zamkniętych basenach morskich, wielkich hodowlach.

Obierz kilogram ziemniaków sałatkowych, pokrój na większe kawałki i ugotuj. Ziemniaki odcedź i pozostaw, aby lekko przestygły.

Czas na przygotowanie dipu, w tym celu do miski włóż 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego. Dodaj łyżeczkę suszonego czosnku pieczonego (jeżeli masz) lub 1-2 ząbki świeżego czosnku, a także pół łyżeczki suszonego oregano. Czosnek ma dodać smaku dipowi, jeśli jednak dasz go za dużo zdominuje on całość. A to nie jest dobre rozwiązanie w przypadku każdej ryby. Do jogurtu dodaj garstkę drobno posiekanego szczypiorku, sól, pieprz i na koniec dobrze wymieszaj całość. Jeśli lubisz dodaj nieco soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Wstaw dip do lodówki na 15 minut.

Sałatka z pstrągiem sposób podania

Przygotuj  szczypiorek, posiekaną w piórka czerwoną cebulę, a także 2-3 pomidory posiekane w grube kawałki. Z pstrąga usuń kręgosłup, pozbaw rybę wszelkich ości, a następnie rozdziel mięso na większe kawałki.

Na talerz wyłóż przestudzone (letnie) ziemniaki, a pomiędzy nimi rozłóż kawałki pomidorów. Na wierzch nałóż dip szczypiorkowy i kawałki wędzonego pstrąga. Po całym talerzu rozrzuć nieco czerwonej cebuli,  a na koniec posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem. To jest naprawdę pyszne.


A może wypróbuj jak doskonale smakuje zupa z kalarepy z dodatkiem pstrąga wędzonego.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *