sałatka z pstrągiem

Sałatka z pstrągiem podana z dipem szczypiorkowym chodziła mi po głowie od pewnego czasu. Zdarzało mi się jadać podobne zestawienie w Niemczech i bardzo mi smakowało. Nabywszy swego czasu świeżutkiego wędzonego pstrąga (jeszcze letniego, prosto z wędzenia) na myśl przyszła mi od razu do przygotowania właśnie ta sałatka. Bardzo ważne, abyście do przygotowania tej sałatki użyli odmiany ziemniaków sałatkowych. Czyli takich, które nie rozpadną się po ugotowaniu. Jogurt tradycyjnie najlepszy będzie gęsty, typu greckiego.


SAŁATKA Z PSTRĄGIEM

SKŁADNIKI

1 kilogram ziemniaków sałatkowych
pstrąg wędzony o wadze minimum 300 gramów
250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego
1-2 ząbki świeżego czosnku
1 czerwona cebula
2-3 duże pomidory
pół łyżeczki suszonego oregano
pęczek szczypiorku
1 cytryna
sól, pieprz


SAŁATKA Z PSTRĄGIEM PRZEPIS

1. Oto sprawca całego zamieszania – 300 gramowy, świeżo uwędzony pstrąg.  Im świeższy, tym lepszy. Nie oszczędzajcie, przecież nikt nie jada takich sałatek na co dzień. Jeżeli jesteście w stanie wydać fortunę na wędzonego łososia, to czemu nie na rodzimego pstrąga. Przecież pływa w lokalnych rzekach, a nie w zamkniętych basenach morskich – wielkich hodowlach.

pstrąg wędzony

2. Obierz kilogram ziemniaków sałatkowych, pokrój na większe kawałki i ugotuj. Następnie ziemniaki odcedź i pozostaw, aby lekko przestygły.

w garnku gotują się ziemniaki

3. Do miski włóż 250 gramów gęstego jogurtu typu greckiego. Dodaj łyżeczkę suszonego czosnku pieczonego (jeżeli masz) lub 1-2 ząbki świeżego czosnku oraz pół łyżeczki suszonego oregano. Czosnek ma dodać smaku dipowi, ale jeżeli dasz go za dużo zdominuje on całość. A to nie jest dobre rozwiązanie w przypadku każdej ryby.

przyrządzanie dipu jogurtowego z czosnkiem

4. Do jogurtu dodaj garstkę drobno posiekanego szczypiorku, sól, pieprz i wymieszaj całość. Jeżeli lubisz dodaj nieco soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Wstaw dip do lodówki na 15 minut.

dip jogurtowy z czosnkiem w misce

5. Przygotuj: szczypiorek, posiekaną w piórka czerwoną cebulę i 2-3 pomidory posiekane w grube kawałki.

pokrojone pomidory i czerwona cebula

6. Pora zająć się pstrągiem. Usuń kręgosłup, pozbaw rybę wszelkich ości, rozdziel mięso na większe kawałki.

pstrąg wędzony

7. Na talerz wyłóż przestudzone (letnie) ziemniaki, a pomiędzy nimi rozłóż kawałki pomidorów.

sałatka z pstrągiem


SAŁATKA Z PSTRĄGIEM PROPOZYCJA PODANIA

Na wierzch nałóż dip szczypiorkowy i kawałki wędzonego pstrąga. Po całym talerzu rozrzuć nieco czerwonej cebuli, posyp wszystko posiekanym szczypiorkiem. To jest naprawdę pyszne.

salatka-z-pstragiem


A może ZUPA z kalarepki z PSTRĄGIEM? Przepis <<TUTAJ>>.


jeść lokalnie i sezonowo Previous post Czy warto JEŚĆ lokalnie i SEZONOWO
Galaretka z pomarańczy Next post GALARETKA z POMARAŃCZY odmiany moro

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *