Sałatka z prawdziwków na surowo podanych

Sałatka z krojonych surowych świeżych prawdziwków z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy extra vergine.

Sałatka z prawdziwków to propozycja przystawki w stylu włoskim. Na surowo, bo grzyby (jak carpaccio) należy kroić na świeżo, najlepiej takie prosto z lasu. To danie nie jest dla każdego, ale jestem przekonany, że każdy powinien surowego prawdziwka spróbować. Tylko w taki oto sposób można docenić jego naturalny, oryginalny smak. Sałatkę robi się bardzo szybko i należy ją spożywać od razu po jej przygotowaniu. Nie pozwól, aby grzyby czekały, bo stracą swoją sprężystość i chrupkość. Oczywiście grzyby muszą być pierwszej klasy, to znaczy zdrowe i świeże. Inne nie wchodzą w ogóle w rachubę.

Składniki

kilka sztuk zdrowych, jak najświeższych prawdziwków;
oliwa extra vergine;
szczypiorek;
cytryna;
sól, pieprz;

Sałatka z prawdziwków przepis

Przygotuj i oczyść kilka średniej wielkości prawdziwków. Nie mocz grzybów, lecz oczyść je pędzelkiem, a następnie przelej szybko bieżącą wodą. Dobrze, bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Do przyrządzenia sałatki potrzebne będą również: najwyższej jakości oliwa extra vergine, cytryna, szczypiorek, a także sól i pieprz.

Grzyby pokrój wzdłuż w dość cienkie plasterki w taki sposób, aby zachowały swój kształt. Dzięki temu grzyby wizualnie będą zachęcały do ich skonsumowania. Użyj do ich krojenia naprawdę ostrego noża, wtedy będziesz mieć pewność, że w trakcie krojenia nie zmiażdżysz delikatnej struktury grzyba. Unikaj siekania grzybów w drobną kosteczkę albo co gorsza mielenia (poza grzybami suszonymi w uzasadnionych przypadkach). Sałatka z prawdziwków musi dobrze wyglądać.

Rozłóż pokrojone grzyby na talerzu. Rozłóż je w taki sposób, aby wyglądały jak najatrakcyjniej i zachęcały do ich zjedzenia.

Sałatka z prawdziwków sposób podania

Grzyby skrop jak najwyższej jakości oliwą extra vergine, sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i posyp posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj od razu, oczywiście w temperaturze pokojowej. Do sałatki znakomicie pasuje świeży, wiejski chleb, który doskonale posłuży do wytarcia oliwy, którą skropiona jest sałatka.


A gdy chęć najdzie niech i zupa grzybowa ze świeżych grzybów na Twoim stole się pojawi.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *