Owoce morza Sałatki Wielkanoc

SAŁATKA z KREWETKAMI i mango

Sałatka z krewetkami i mango

Sałatka z krewetkami rozkocha w sobie wielu z Was. No bo pomyślcie tylko. Delikatne krewetki, słodkie lecz i nieco kwaskowe mango oraz słonawy o morskim smaku soliród. Po prostu pycha. Sałatkę po jej przyrządzeniu dobrze jest schłodzić, a najlepiej pozostawić do przegryzienia się przez noc. Nabiera wtedy nieprawdopodobnego smaku. Jestem przekonany, że będziecie zachwyceni. No chyba, że krewetki nie przechodzą Wam przez gardło. W takim przypadku znowu umknie Wam coś dobrego.


SAŁATKA Z KREWETKAMI PRZEPIS

SKŁADNIKI

15 średnich surowych krewetek;
150 gramów gęstego jogurtu typu greckiego;[FMP]
garść solirodu;
dojrzałe mango;
majonez (opcja);
pęczek świeżej kolendry;
czerwona papryczka chilli;
1-2 limonki;
sól, pieprz;


SAŁATKA Z KREWETKAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Sałatka z krewetkami i mango składniki

2. Jogurt przełóż do miski. Dodaj do niego łyżeczkę majonezu, choć po prawdzie od pewnego czasu nie dodaję go już do tej sałatki. Jeżeli jogurt jest gęsty, kremowy, tłusty i pyszny wtedy majonez staje się zbędny. Wybór należy do Ciebie. Posiekaj drobno papryczkę chilli i wrzuć do jogurtu. Posiekaj pół pęczka kolendry i również wrzuć do miski.

pokrojone chilli i kolendra

3. Wciśnij do miski sok z całej limonki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotowy sos odstaw na bok.

sok wyciskany z limonki do miski z jogurtem i innymi składnikami

4. Pora na krewetki. Należy je umyć pod bieżącą wodą. Surowych jeść nie wypada, więc trzeba je obrać i przesmażyć na patelni (zobacz <<przepis na krewetki smażone>>) lub… wrzucić do akurat gotującego się wywaru rybnego (zobacz jak przygotować <<wywar rybny z krewetkami>>).

gotujący się wywar rybny

5. Jeżeli wybierasz tę ostatnią opcję wrzuć krewetki do wywaru i gotuj je 2 minuty. Następnie wyjmij i pozostaw na chwilę, aby nieco przestygły.

krewetki gotują się w wywarze rybnym

6. Pozbaw krewetki głów i wnętrzności. Każdą z krewetek natnij wzdłuż po zewnętrznej stronie i usuń ze środka przewód pokarmowy.

obieranie krewetek

7. Krewetki pokrój w nieduże, dowolnego kształtu kawałki. Obierz mango (dowiedz się <<jak obrać mango>>) i pokrój w kawałki podobnej wielkości i kształtu, co krewetki. Wrzuć oba składniki do dużej miski.

krewetki i mango lądują w jednej misce

8. Soliród (salicornia) to roślina rosnąca na zasolonych moczarach i plażach, stąd jej słonawy, morski posmak. Z tego powodu jest znakomitym dodatkiem do owoców morza podkreślając ich morski charakter. Soliród można jeść na surowo, chrupie wspaniale. Kupisz go np. w jednej z sieci Cash & Carry. Dodaj jej tyle, ile uznasz za stosowne.

Sałatka z krewetkami i mango

9. Posiekaj drugą połowę pęczka kolendry i wrzuć do sałatki. Wlej do sałatki wcześniej przygotowany sos jogurtowy i wymieszaj całość. W razie konieczności dopraw dodatkowo do smaku (sól, pieprz, sok z limonki, chilli) według uznania. Odstaw do lodówki.

Sałatka z krewetkami i mango[/FMP]


SAŁATKA Z KREWETKAMI PROPOZYCJA PODANIA

Sałatkę podawaj po nieco wcześniejszym wyjęciu z lodówki, aby lekko się ogrzała. Serwuj z listkami świeżej kolendry, płatkami chilli i cząstką limonki. Absolutna bomba!

Sałatka z krewetkami i mango


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.