Sałatka z krewetkami i mango rozkocha w sobie wielu z Was. No bo pomyślcie tylko. Delikatne krewetki, słodkie lecz i nieco kwaskowe mango oraz słonawy o morskim smaku soliród. Plus orzeźwiająca świeża kolendra, sok ze świeżo wyciśniętej limonki, nieco ostrej papryczki, a całość łączy gęsty, kremowy jogurt. Sałatkę po jej przyrządzeniu dobrze jest schłodzić, a najlepiej pozostawić do przegryzienia się przez noc. Nabiera wtedy nieprawdopodobnego smaku. Jestem przekonany, że będziecie zachwyceni. No chyba, że krewetki nie przechodzą Wam przez gardło. W takim przypadku znowu umknie Wam coś dobrego.


SAŁATKA Z KREWETAMI I MANGO

SKŁADNIKI:

  • 15 średnich surowych krewetek;
  • 150 gramów gęstego jogurtu typu greckiego;
  • garść solirodu;
  • dojrzałe mango;
  • majonez (opcja);
  • pęczek świeżej kolendry;
  • czerwona papryczka chilli;
  • 1-2 limonki;
  • sól, pieprz;

SAŁATKA Z KREWETKAMI I MANGO PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Sałatka z krewetkami

2. Jogurt przełóż do miski. Dodaj do niego łyżeczkę majonezu, choć po prawdzie od pewnego czasu nie dodaję go już do tej sałatki. Jeżeli jogurt jest gęsty, kremowy, tłusty i pyszny wtedy majonez staje się zbędny. Wybór należy do Ciebie. Posiekaj drobno papryczkę chilli i wrzuć do jogurtu. Posiekaj pół pęczka kolendry i również wrzuć do miski.

pokrojone chilli i kolendra

3. Wciśnij do miski sok z całej limonki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotowy sos odstaw na bok.

sok wyciskany z limonki do miski z jogurtem i innymi składnikami

4. Pora na krewetki. Należy je umyć pod bieżącą wodą. Surowych jeść nie wypada, więc trzeba je obrać i <<przesmażyć>> na patelni lub… wrzucić do akurat gotującego się <<wywaru rybnego>>.

gotujący się wywar rybny

5. Jeżeli wybierasz tę ostatnią opcję wrzuć krewetki do wywaru i gotuj je 2 minuty. Następnie wyjmij i pozostaw na chwilę, aby nieco przestygły.

krewetki gotują się w wywarze rybnym

6. Pozbaw krewetki głów i wnętrzności. Każdą z krewetek natnij wzdłuż po zewnętrznej stronie i usuń ze środka przewód pokarmowy.

obieranie krewetek

7. Krewetki pokrój w nieduże, dowolnego kształtu kawałki. Obierz <<mango>> i pokrój w kawałki podobnej wielkości i kształtu, co krewetki. Wrzuć oba składniki do dużej miski.

krewetki i mango lądują w jednej misce

8. Soliród (salicornia) to roślina rosnąca na zasolonych moczarach i plażach, stąd jej słonawy, morski posmak. Z tego powodu jest znakomitym dodatkiem do owoców morza podkreślając ich morski charakter. Soliród można jeść na surowo, chrupie wspaniale. Kupisz go np. w jednej z sieci Cash & Carry. Dodaj jej tyle, ile uznasz za stosowne.

Sałatka z krewetkami

9. Posiekaj drugą połowę pęczka kolendry i wrzuć do sałatki.

Sałatka z krewetkami

10. Wlej do sałatki wcześniej przygotowany sos jogurtowy i wymieszaj całość. W razie konieczności dopraw dodatkowo do smaku (sól, pieprz, sok z limonki, chilli) według uznania. Odstaw do lodówki.

Sałatka z krewetkami


SAŁATKA Z KREWETKAMI I MANGO

Sałatkę podawaj po nieco wcześniejszym wyjęciu z lodówki, aby lekko się ogrzała. Serwuj z listkami świeżej kolendry, płatkami chilli i cząstką limonki. Absolutna bomba!

Sałatka z krewetkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *