Sałatka z halloumi groszkiem papryką i oliwkami

Sałatka, w której główną rolę pełni grillowany cypryjski ser halloumi, który podany jest z krótko smażonymi warzywami.

Sałatka z halloumi to niezwykle prosta szybka i niezwykle smaczna sprawa. Nawet jeśli ktoś z Was nie jest wielbicielem serów to myślę, że ser halloumi z pewnością mu zasmakuje. Ten grecki (cypryjski?) ser robiony z mleka krowiego, owczego i koziego smakuje wybornie szczególnie z grilla lub smażony. Nie tylko zyskuje wtedy na smaku, ale także staje się cudownie ciągnący. Sałatka z halloumi smakuje wybornie, jednak warzywa do niej możesz wybrać według własnego uznania. I tak będzie super.

Składniki

250 gramów sera halloumi;
dwie garści zielonego groszku (mrożonego);
biała cebula;
czerwona papryka;
czarne oliwki;
świeże liście np. szczawiu lub szpinaku;
sól, pieprz;

Sałatka z halloumi przepis

Paprykę pokrój w większe kawałki, cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i rozdziel na „łuski”. Ser halloumi pokrój na pół centymetrowej grubości plastry.

Na dużą patelnię wrzuć mrożony groszek, taki jeszcze przed mrożeniem podgotowany. Jeśli używasz świeżego najpierw go ugotuj. Smaż chwilkę, aby groszek zmiękł. Następnie dorzuć cebulą i paprykę. Wlej na patelnię łyżkę dobrej oliwy extra vergine. Dodaj sól, pieprz i smaż całość na średnim ogniu 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Warzywa mają się jedynie podgrzać i lekko „złapać” kolor, a nie zrumienić. Gdy warzywa są gotowe wyłącz gaz pod patelnią i odstaw je na bok. Sałatka nie musi być podawana na ciepło, więc nic złego im się nie stanie.

Na drugiej patelni rozłóż plastry halloumi i podgrzewaj ser na wolnym ogniu. Nie powinno to trwać dłużej, aniżeli 2 minuty. Odwróć plastry sera na drugą stronę i podgrzewaj jeszcze 1 minutę pod przykryciem. Ser halloumi najlepiej smakuje na ciepło, zatem zdejmij patelnię z gazu, ale nie zdejmuj z patelni pokrywki.

Sałatka z halloumi propozycja podania

Na talerzu rozłóż przesmażone warzywa i dorzuć czarne oliwki. Na nich połóż liście szczawiu lub szpinaku, a na koniec rozłóż plastry chrupiącego sera halloumi. W praktyce lepiej jest trzymać ser na ciepłej, nadal przykrytej pokrywką patelni i wyjmować po kawałku w miarę jedzenia. Wszystko po to, aby ser by nie wystygnął i smakował jak najlepiej.


Wypróbuj również jak smakuje sałatka z ciecierzycą.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *