Pyszna sałatka z ciecierzycy i dorsza wędzonego

Sałatka z ciecierzycy z puszki z dodatkiem czerwonej cebuli i wędzonego dorsza skropiona oliwą extra vergine.

Sałatka z ciecierzycy to bardzo ciekawa propozycja nie tylko dla amatorów ryb. Pomysł na tę sałatkę zrodził się podczas jednego z moich pobytów we Włoszech. Tam jadłem niemal identyczną sałatkę, z tym że zamiast wędzonego dorsza w sałatce znajdował się tuńczyk. Jest to całkowicie zrozumiałe biorąc pod uwagę położenie Włoch nad Morzem Śródziemnym. Robiłem kilka wersji tej sałatki i jak dla mnie właśnie ta z wędzonym dorszem jest najsmaczniejsza. Tym bardziej, że z racji  naszego położenia nad Bałtykiem to właśnie dorsz wydaje się być bardziej trafionym dodatkiem w tej sałatce. I na taką jej wersję zapraszam.

Składniki

około 200 gramów wędzonego dorsza;
puszka ciecierzycy;
1 nieduża czerwona cebula;
natka pietruszki;
cytryna;
1 ząbek czosnku;
oliwa extra vergine;
sól (jeśli potrzeba), pieprz;

Sałatka z ciecierzycy przepis

Przygotowując wszystkie składniki sałatki, pamiętać należy, że o jej smaku decydować będzie wędzony dorsz. Postaraj się, aby był jak najświeższy i niezbyt słony. Dorsza obierz z ości, pozbaw skóry, podziel na kawałki wielkości, jakie lubisz. Zrób to bardzo dokładnie, aby pozostało samo mięso ryby. Każda, nawet najdrobniejsza ość znaleziona w sałatce spowoduje wielki dyskomfort podczas jej konsumpcji. Przełóż oczyszczone mięso dorsza do miski, a następnie dodaj do dorsza puszkę odcedzonej, przepłukanej i dobrze odsączonej ciecierzycy.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a czosnek po obraniu zmiażdż w prasce, lub rozetrzyj na desce do krojenia nożem z odrobiną soli. Wrzuć tak przygotowane składniki do miski z rybą i ciecierzycą. Następnie posiekaj drobno natkę pietruszki i wrzuć do miski. Całość posól, dodaj też pieprz.

Sałatka z ciecierzycy sposób podania

Dolej przygotowany wcześniej sos vinegrette, czyli oliwę połączoną z sokiem z cytryny i dobrze wymieszaną najlepiej w małym słoiczku. Następnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki z ciecierzycy i odstaw ją na 30 minut. Smakuje najlepiej świeża, oczywiście w temperaturze pokojowej, dodatkowo ewentualnie skropiona tuż przed konsumpcją oliwą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.


Poznaj przepis na ciecierzyca z pomidorami po indyjsku. Super smak, łatwe danie. Podobnie jak sałatka łososiowa z pomidorami. Jest moc, jest pysznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *