Kuchnia grecka Sałatki Surówki i inne dodatki

SAŁATKA z CIECIERZYCĄ po grecku

Sałatka z ciecierzycą po grecku

Sałatka z ciecierzycą według poniższego przepisu może być z powodzeniem traktowana jako samodzielne danie, ale równie dobrze pasować będzie do niemal każdego posiłku. Świetnie sprawdza się jako dodatek do dań mięsnych, jak i do wegetariańskich, w tym rybnych. Jest uniwersalna i bardzo bardzo smaczna. Na Krecie, gdzie przebywam przez dużą część roku warzywa strączkowe są wręcz uwielbiane. Co prawda ciecierzycę podaje się tam nieco inaczej, ale przecież kuchnia to nie dyktat. Z drugiej strony z pewnością żaden Grek nie odmówiłby zjedzenia takiej sałatki. Zatem… do dzieła.


SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ PRZEPIS

SKŁADNIKI

puszka ciecierzycy (240 gramów po odcieku);
grillowana papryka marynowana;
około 100 gramów świeżego zielonego groszku;
1-2 ząbki czosnku;
oliwa extra vergine;
natka pietruszki;
pęczek koperku;
dymka;
kilka rzodkiewek;
1 cytryna;
sól, pieprz;


SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Sałatka z ciecierzycą składniki

2. Ciecierzycę wyjmij z puszki, opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw na sitku do odcieknięcia.

płukanie ciecierzycy

3. Przygotuj sos winegret. W tym celu do małego pojemnika lub słoiczka wciśnij obrany ząbek czosnku. Wlej do pojemniczka czosnkiem 2-3 łyżki oliwy extra vergine.

przyrządzanie winegretu

4. Wciśnij połowę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zakręć pojemnik i dobrze nim potrząsaj przez chwilę, aż wewnątrz powstanie smakowita emulsja. Spróbuj jej i w razie konieczności dopraw którymś ze składników, który jest Twoim zdaniem najmniej wyczuwalnym. Odstaw sos na bok.

domowy sos winegret

5. Groszek wrzuć na lekko osoloną, gotująca się wodę. Gotuj go kilka minut, aż zmięknie, ale nie rozgotuj go!

gotowanie groszku

6. Grillowaną paprykę wyjmij z marynaty odsącz i pokrój w nieduże kawałki. Odciekniętą ciecierzycę wrzuć do dużej miski. Dodaj do niej pokrojoną paprykę marynowaną.

Sałatka z ciecierzycą po grecku

7. Posiekaj i wrzuć do miski z sałatką niedużą garść świeżego koperku. Do powstającej sałatki dodaj również nieco pokrojonej natki pietruszki.

Sałatka z ciecierzycą po grecku

8. Ugotowany groszek odcedź i przelej obficie zimną wodą, aby się ochłodził i zachował soczystą zieleń. Od razu wrzuć go do sałatki.

Sałatka z ciecierzycą po grecku

9. Pora na ostateczne ukształtowanie sałatki – przygotuj trochę dymki i kilka rzodkiewek – będą fajnie chrupać. Dymkę drobno posiekaj, rzodkiewki pokrój w małe kawałki. Dodaj do sałatki. Sałatka z ciecierzycą po grecku jest już właściwie gotowa – wlej do niej wcześniej przygotowany sos winegret. Wymieszaj sałatkę dokładnie i odstaw ją na 20 minut – to ważne. Nabierze niewiarygodnego smaku.

Sałatka z ciecierzycą po grecku


SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ SUPER SMAK

Znakomite danie solo, albo jako dodatek. Pasuje chyba do wszystkiego.

Sałatka z ciecierzycą po grecku


Lubisz CIECIERZYCĘ? Spróbuj jej w innym daniu. Po przepis kliknij <<TUTAJ>> .


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.