Sałatka z botwinki to znakomity dodatek do obiadu. Całość powiewa lekkością i świeżością wiosny. Taka sałatka pasować będzie do różnych mięsiw, zarówno duszonych, podawanych z sosem, jak i do dań z grilla. Wreszcie wyobrażam sobie taka sałatkę jako ciekawą przekąskę na lunch. Biorąc jednakże pod uwagę konieczność pieczenia buraków najrozsądniejszym będzie przygotowanie tej sałatki wraz z pieczystym w piekarniku.


SAŁATKA Z BOTWINKI SKŁADNIKI

2 duże pęczki botwinki z większymi buraczkami;
pęczek świeżego koperku;
masło;
oliwa z oliwek;
1 cytryna;
sól, pieprz;


SAŁATKA Z BOTWINKI PRZYGOTOWANIE

1. Podstawą sałatki jest oczywiście świeżutka botwinka. Przygotuj dwa spore pęczki.

młode buraki z natką

2. Z botwinek odetnij buraczki. Umyj je dobrze, osusz, przełóż do naczynia żaroodpornego, posól odrobinę, polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

pieczenie buraków

3. Upieczone buraczki lekko przestudź, a następnie obierz ze skóry.

obieranie upieczonych buraków ze skórki

4. Posiekaj drobno łodyżki botwinki, a liście grubo. Przygotuj małą garść świeżego koperku. Upieczone, obrane ze skóry buraki pokrój w drobną kostkę.

posiekane świeże zioła

5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła, po czym wrzuć łodyżki botwinki. Smaż je około 2 minut.

Sałatka z botwinki

6. Na patelnię wrzuć liście botwinki i wyciśnij sok z połowy cytryny. Smaż całość kolejne 2 minuty.

Sałatka z botwinki

7. Dodaj garść posiekanego koperku, sól i pieprz.

Sałatka z botwinki

8. Dodaj posiekane buraczki – sałatka będzie gotowa za około 60 sekund.

Sałatka z botwinki


SAŁATKA Z BOTWINKI

Świetnie smakuje z pieczystym, np. z pieczoną przepiórką – przepis znajdziesz <<TUTAJ<>.

Sałatka z botwinki z pieczoną przepiórką


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *