Sałatka z botwinką z dodatkiem fety to ciekawa przystawka. Na talerzu prezentuje się może i skromnie, ale orzechy, miód i ser nadają jej konkretu, jak należy. Myślę, że poza sezonem „botwinkowym” spokojnie użyć można innych, dowolnych liści (naci), a sałatka zachowa swój oryginalny charakter i ciekawy smak. Nie jestem wielkim fanem sałatek, ponieważ rzadko zaspokajają mój głód, ale ta sałatka z botwinką i fetą ma naprawdę interesujący smak i dla niej jestem w stanie porzucić konkretniejsze jedzenie. Myślę, że warto jej spróbować choćby po to, aby wyrobić sobie własne zdanie na jej temat.


SAŁATKA Z BOTWINKĄ

SKŁADNIKI:

  • duży pęczek (a najlepiej dwa) botwinki;
  • garść orzechów włoskich;
  • garść czarnych oliwek;
  • miód jak najwyższej jakości;
  • oliwa extra vergine;
  • limonka;
  • ser feta;
  • pieprz;

SAŁATKA Z BOTWINKĄ PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: duży pęczek (a najlepiej dwa) botwinki, garść orzechów włoskich, garść czarnych, wytrawnych oliwek, miód jak najwyższej jakości, oliwa extra vergine i limonka.

SAŁATKA Z BOTWINKĄ i fetą

2. Botwinkę starannie selekcjonuj – wybierz tylko te większe gałązki z dużymi liśćmi, najlepiej o zbliżonych wymiarach.

SAŁATKA Z BOTWINKĄ i fetą

3. Wybrane liście botwinki starannie umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz na ręcznikach papierowych.

SAŁATKA Z BOTWINKĄ i fetą

4. Umyte liście botwinki przełóż do dużego garnka, zalej wrzątkiem, wyjmij po minucie i ponownie  osusz ręcznikami papierowymi. Dzięki blanszowaniu liście botwinki nieco zmiękną i będą smaczniejsze.

SAŁATKA Z BOTWINKĄ i fetą

5. Na patelni rozgrzej do średniej temperatury nieco oliwy extra vergine. Wrzuć na patelnię blanszowane liście botwinki i wyciśnij do nich sok z połowy limonki. Przesmaż kilkadziesiąt sekund.

SAŁATKA Z BOTWINKĄ i fetą

6. Przesmażone liście botwinki rozłóż na dużym talerzu.

SAŁATKA Z BOTWINKĄ i fetą


SAŁATKA Z BOTWINKĄ I FETĄ

Na botwince rozłóż orzechy, kawałki sera feta lub podobnego (może to być również ser kozi – twardy lub miękki) i wytrawne oliwki. Całość polej 1 łyżką miodu. Na koniec możesz również posypać sałatkę świeżo zmielonym pieprzem. 

SAŁATKA Z BOTWINKĄ i fetą

Zrób wiosenną BOTWINKĘ przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *