Sałatka warstwowa z tuńczykiem i serem

Pyszna sałatka warstwowa z tuńczykiem, startym serem, czerwoną cebulą i gotowanymi jajkami połączonymi majonezem.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem według poniższego przepisu to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest błyskawiczna w przygotowaniu i od razu nadaje się do podania. Poszczególne składniki układa się w miseczce warstwami, a na koniec posypuje startym żółtym serem. Pycha. Dbający o linię mogą użyć majonezu light, ale ja uważam, że w tej sałatce jest go na tyle mało, że nie powinien zaszkodzić nikomu, a dzięki temu smak sałatki będzie pełniejszy. Ser żółty (po wielu eksperymentach) zawsze najbardziej smakował taki zwykły, polski, twardy. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a zatem do dzieła.

Składniki

3 duże, wiejskie jajka;
1 czerwona cebula;
puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach;
100 gramów twardego sera;
2 łyżki majonezu;
szczypiorek;
sól, pieprz;

Sałatka warstwowa z tuńczykiem przepis

Jajka ugotuj i przestudź. Następnie obierz jajka i posiekaj je bardzo drobno. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, a tuńczyka wyjmij z puszki i odsącz z płynu. Oczywiście zamiast tuńczyka w sosie własnym możesz użyć tuńczyka w oleju, sałatka tylko na tym zyska. Niemniej nie polecam użycia tuńczyka w wodzie, mam wrażenie, że woda wypłukuje cały smak tuńczyka. Mnie on po prostu nie smakuje.

Do tej sałatki idealnie będzie użyć miseczki bądź naczynia przezroczystego, wszak jest to sałatka warstwowa i fajnie jest widzieć kolejne jej warstwy.

Układamy warstwy sałatki z tuńczykiem

Na dnie niewielkiej miseczki rozłóż posiekane jajka, a na nich rozłóż pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę. Następnie wyłóż rozdrobnionego tuńczyka. Na tuńczyku rozsmaruj dwie lub więcej (tak, jak lubisz) łyżki dobrego majonezu. Na koniec zetrzyj na dużych oczkach tarki ser żółty i rozłóż go na wierzchu sałatki.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem sposób podania

Sałatkę można podawać od razu lub po lekkim schłodzeniu w lodówce. Sałatka ta nie jest zbyt trwała, należy ją spożyć w ciągu dwóch dni. Po kilku godzinach czerwona cebula zaczyna zmieniać kolor na nebiesko zielony. Nie należy się tym przejmować, bo smak sałatki pozostaje niezmiennie doskonały.

Tuż przed podaniem sałatkę posyp posiekanym szczypiorkiem w ilości Cię satysfakcjonującej.


Wypróbuj również jak smakuje świetnie sałatka z tuńczykiem kaszą i warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *