Sałatka warstwowa z kurczakiem i warzywami

Sałatka warstwowa z kurczakiem przyrządzona została ze smażonej w przyprawach piersi z kurczaka, która po pokrojeniu ułożona została naprzemiennie z groszkiem, czerwoną fasolką, siekanymi ogórkami kiszonymi, a także kapustą pekińską. Całą sałatkę spoił majonez.

Sałatka warstwowa z kurczakiem to niby nic oryginalnego, ale za to rzecz sprawdzona i smakuje zawsze. Wystarczą piersi z kurczaka i warzywa z puszki, więc sałatkę robi się dość szybko. Oczywiście wszelkiego rodzaju zamiany, podmiany składników pod swoim kątem mile widziane. Piersi z kurczaka trzeba bardzo dobrze przyprawić, najlepiej jakąś ulubioną mieszanką przypraw lub kilkoma ulubionymi. Jeżeli zamierzasz użyć mieszanki przypraw sprawdź, czy czasem nie ma w składzie wzmacniaczy smaku.

Składniki

2 większe piersi z kurczaka;
Twoja ulubiona przyprawa do drobiu, np. gyros;
1 duża puszka czerwonej fasolki;
1 duża puszka zielonego groszku;
mała kapusta pekińska;
1 duża cebula;
kilka ogórków konserwowych (lub kilkanaście korniszonów);
majonez;
pikantny keczup;
sól, pieprz;

Sałatka warstwowa z kurczakiem przepis

Dwie spore piersi z kurczaka rozbij delikatnie na dość grube kotlety, posyp obficie ulubionymi przyprawami, a następnie smaż po 3 minuty z każdej strony na mocnym ogniu na oleju. Wlej na patelnię pół szklanki wody, zmniejsz gaz pod patelnią i duś kurczaka około 10 minut.

Podczas gdy kurczak się dusi posiekaj drobno niedużą kapustę pekińską, pokrój w drobną kostkę jedną dużą cebulę, pokrój na małe kawałki kilka ogórków konserwowych (lub kilkanaście korniszonów). Odsącz z zalewy i przepłucz dużą puszkę czerwonej fasolki oraz dużą puszkę groszku.

Gdy mięso z kurczaka jest miękkie pokrój je w kosteczkę. Pamiętaj, aby mięso było soczyste (nie duś go za długo).

W sporej misce układaj dwie warstwy, na spodzie ułóż trochę kurczaka, a na nim rozłóż cebulę. Posyp warstwą ogórka konserwowego.  Następnie nałóż trochę fasolki czerwonej i groszku do miski. Wyrównaj warstwę i rozsmaruj na górze 2 łyżki majonezu, a na wierzch wyciśnij trochę pikantnego keczupu.

Sałatka warstwowa z kurczakiem sposób podania

Twoja sałatka warstwowa z kurczakiem jest już prawie gotowa. Jeszcze tylko wykończenie. Na koniec całość posyp kapustą pekińską (lekko ją dociśnij). W ten sam sposób ułóż drugą warstwę. Smakuje najlepiej podana na zimno.


Wypróbuj także jak smakuje sałatka z kurczakiem po azjatycku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *