Sałatka szopska przysmak z Bułgarii

Sałatka szopska powstała z krojonych warzyw oraz miękkiego owczego sera typu feta, a finalnie została polana obficie oliwą extra vergine.

Sałatka szopska, która jest jednym z najpopularniejszych dań w Bułgarii składnikami i charakterem nawiązuje do podobnych sałatek jadanych w wielu krajach na Bałkanach. Bazę stanowią pomidory, ogórki, papryka, cebula oraz ser. W Polsce najbardziej znaną tego typu sałatką jest tzw. sałatka grecka. Od razu zaznaczam, że moja sałatka szopska nie jest oryginalna, a jedynie moją jej wersją. Uważam zresztą, że całkiem udaną. Nie rzucaj się zatem z pazurami na mnie, a po prostu zrób taką sałatkę i ciesz się jej dobrym smakiem.

Składniki

po 1 małej papryce czerwonej, zielonej i żółtej;
1 czerwona cebula;
1 świeży ogórek;
garść czarnych oliwek;
ser typu feta (owczy);
oliwa extra ergine;
sól, pieprz;

Sałatka szopska przepis

Sałatka szopska to sałatka warstwowa, ale nie u mnie. Pełen luz, pełna swoboda, byle smak był, jak należy.

Papryki pozbaw gniazd nasiennych i białych błonek, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój w drobną kostkę. Ogórka umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Częściowo obierz go ze skórki, a następnie pokrój w półplasterki. Czarne oliwki pozostaw w całości, jedynie osusz je z nadmiaru płynu. Teraz wszystkie składniki umieść w dużej misce.

Czerwona cebula (lub biała, łagodna, występująca w Grecji czy Chorwacji, czasem można ją kupić u nas) to ważny składnik tego typu sałatek. Obierz ją i pokrój w piórka. Cebula bardzo podkreśli smak sałatki. Moja sałatka szopska ma być bardzo chrupiąca, dlatego nie ma w niej pomidorów. Jeżeli jednak chcesz możesz je dodać, ważne jednak, aby nie kroić ich drobno, a w duże kawałki.

Składnikiem istotnym w mojej sałatce szopskiej jest ser z mleka owczego (z niewielkim dodatkiem mleka koziego) w typie fety. Od razu zaznaczam, że do tego typu sałatek nie nadają się żadne polskie „fety”, bo fetami one po prostu nie są. Nie oszczędzaj na serze, bowiem ma być okrasą takiej sałatki. Kup prawdziwy, twardy, najlepiej jeśli masz możliwość na wagę.

Porada-> ser jest najważniejszym składnikiem tej sałatki. Nie kupuj więc byle jakiego.

Ser typu bałkańskiego jest podobny w wyglądzie, strukturze i smaku do fety. Jest jednak nieco miększy od niej. Pokrój go w kostkę, a następnie dodaj do sałatki.

Na koniec dopraw sałatkę świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli (pamiętaj, że ser jest dość słony, więc nie przeholuj z solą). Wlej do sałatki oliwę extra vergine (ilość według uznania, byle nie za mało) i delikatnie całość zamieszaj. Jeszcze odrobina suszonego cząbru (czubrycy) i gotowe.

Sałatka szopska propozycja podania

Jak każda sałatka tego typu winna być przyrządzana na bieżąco i podawana od razu po jej przygotowaniu. No i musi mieć temperaturę pokojową. Proste i pyszne.


Wypróbuj również przepis na sałatkę wiejską prosto z greckiej wyspy Kreta.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *