Ryby przystawki Sałatki Śledzie

SAŁATKA ŚLEDZIOWA z warzywami

sałatka śledziowa z warzywami

Sałatka śledziowa to kolejny rarytas dla fanów tej skromnej, ale smacznej ryby. Śledzie po prostu uwielbiam, mógłbym jeść je codziennie. Ponieważ jednak staram się nie przesadzać z niczym jadam je „zaledwie” kilka razy w miesiącu. Dzisiaj proponuję śledzie w formie sałatki. A w sałatce oprócz śledzia znalazły się m.in. marchewka i groszek. Sałatka jest naprawdę pyszna, lekko kwaśna od śledzi, z wyraźnym smakiem warzyw. To prosta i smaczna sałatka. Je się ją z prawdziwą przyjemnością.


SAŁATKA ŚLEDZIOWA PRZEPIS

SKŁADNIKI

350 gramów płatów śledziowych typu Bismarck (kwaśnych);
1 duża marchewka;[FMP]
dwie garści świeżego lub mrożonego groszku;
1 cebula (najlepiej biała – jest łagodniejsza);
2 ogórki konserwowe;
majonez;
sól, pieprz;


SAŁATKA ŚLEDZIOWA SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Płaty śledziowe winny być ze skórą takie typu Bismarck, czyli solone, kwaśne, najlepiej takie na wagę (około 350 gramów).

sałatka śledziowa z warzywami składniki

2. Marchewkę obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Zarówno marchewkę, jak i mrożony groszek ugotuj. Pamiętaj, warzywa powinny być „al dente”, nie rozgotuj ich ! Mrożony groszek powinien być ugotowany po około 2-3 minutach od zalania go wrzątkiem, marchewka będzie potrzebować kilku minut więcej. Warzywa po ugotowaniu odcedź na durszlaku i przelej dość obficie zimną wodą, dzięki czemu zachowasz ładny kolor warzyw. Pamiętaj, że nie ma żądnych przeszkód, by marchewkę i groszek gotować razem. Oczywiście aby sałatka była błyskawiczna w przygotowaniu możesz użyć marchewki i groszku ze słoika, ale uwierz, że sałatka smakuje wtedy dużo gorzej. No i ma bury kolor, ponieważ warzywa się rozpadają…

pokrojona marchewka i zielony groszek na sicie

3. Płaty śledziowe pozbaw skóry i pokrój w nieduże kawałki, np. w kostkę.

krojenie płatów śledziowych w kostkę

4. Pokrój w drobną kostkę ogórki konserwowe. Do dużej miski włóż pokrojone śledzie, ogórki konserwowe i ugotowany groszek.

PORADA-> Ilość poszczególnych składników w tej sałatce pozostawiam Twojej decyzji.

sałatka śledziowa z warzywami

5. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz ugotowaną marchewkę.

sałatka śledziowa z warzywami

6. Na koniec dodaj kopiatą łyżkę ulubionego majonezu. W wersji light możesz użyć tego z mniejszą zawartością tłuszczu lub gęsty jogurt, ale wtedy nie gwarantuję smaku. Dodaj świeżo zmielony pieprz i trochę soli.

PORADA-> Śledź jest dość słony więc uważaj, żeby nie przesolić sałatki.

sałatka śledziowa z warzywami

7. Wymieszaj dobrze sałatkę, dopraw jeszcze w razie konieczności. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aż sałatka śledziowa „przegryzie się”.

sałatka śledziowa z warzywami[/FMP]


SAŁATKA ŚLEDZIOWA PROPOZYCJA PODANIA

Najlepiej smakuje podana chwilę po wyjęciu z lodówki.

sałatka śledziowa z warzywami


Spróbuj również moje <<śledzie opiekane w kwaśnej zalewie>>.


(6) Komentarzy

  1. blank

    super. powiem Ci, że ja też ją bardzo lubię 😉

  2. blank
    rachela says:

    Dodałam ziemniaki i takiej jeszcze „nieprzegryzionej” sałatki zjadłam już pół porcji. Tylko fakt, iż chcę ją wziąć jutro do pracy powstrzymał mnie przed pochłonięciem całości. Zdecydowania jedna z najlepszych rzeczy, jakie jadłam w ostatnich latach.
    Bardzo dziękuję za przepis 🙂

  3. blank

    mała rzecz, a cieszy 😉

  4. blank
    rachela says:

    Wspaniała sałatka 🙂 Takie niby nic, bo kilka prostych składników, a efekt boski. Następnym razem dorzucę jeszcze ziemniaki. Teraz za późno się zreflektowałam i nie chciałam ich do gotowej potrawy dorzucać, bo bym zaburzyła proporcje. To nie mają być warzywa ze śledziem 🙂 I ten dodatek koperku (podpatrzony na zdjęciu 😉 cudownie podkręca smak.

  5. blank
    says:

    sałatka jest naprawdę pycha. Ważne, by śledzie były te kwaśne, a nie z oleju i marchewka z groszkiem nie z puszki.

  6. blank
    rachela says:

    Na pewno zaserwuję podczas kolejnej wizyty teścia. Zazwyczaj przygotowuję śledzia w śmietanie, w oleju z cebulką i ogórkiem oraz śledzia w pomidorach. Wariant z warzywami będzie świetnym tchnieniem nowości. Czy teściowi posmakuje, to insza inszość, bo on konserwatysta. W każdym bądź razie ja na pewno z potrawy będę zadowolona, bo to moje smaki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.