Sałatka ryżowa z tuńczykiem to sałatka z cyklu „szybkie i proste jadło”, które doskonale sprawdza się w codziennym domowym menu. Składniki do jej przygotowania są w zasadzie dowolne, ale bazą są ryż i puszka tuńczyka. Nie czarujmy się – w dzisiejszych czasach w większości naszych kuchni te składniki są na porządku dziennym. A co dodatkowo do sałatki? Ano to, co jest w lodówce. I nie ma co się obrażać, że warzywa z puszki, a ogórki nie domowe. Cóż, czasem tak po prostu jest. I nie ma w tym nic złego. Zapraszam na prostą, szybką w przygotowaniu i naprawdę pyszną sałatkę.


SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI

100 gramów ryżu basmati;
1 puszka warzyw (np. mieszanka meksykańska);
1 puszka czerwonej fasolki kidney;
majonez;
jogurt naturalny;
1 puszka tuńczyka w sosie własnym;
2 nieduże ogórki konserwowe;
1 mała czerwona papryka;
trochę dymki;
sól, pieprz;


SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM PRZYGOTOWANIE

1. Sto gramów ryżu basmati ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu ryż odstaw na bok, aby przestygł.

w garnku gotuje się ryż

2. Oprócz ryżu do przygotowania sałatki potrzebować będziesz: puszkę warzyw (np. mieszanka meksykańska), puszkę czerwonej fasolki kidney, majonez, jogurt naturalny, puszkę tuńczyka w sosie własnym, dwa nieduże ogórki konserwowe, mała czerwona papryka, trochę dymki.

składniki na sałatkę

3. Tuńczyka dobrze odsącz z zalewy i przełóż do dużej miski. Dodaj warzywa z puszki i fasolkę kidney (jedno i drugie po wyjęciu z puszek dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odcieknij przed przełożeniem do miski).

przyrządzanie sałatki

4. Dodaj posiekaną w bardzo drobną kostkę paprykę i ogórki konserwowe oraz posiekaną dymkę.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

5. Do miski dodaj przestudzony (ale nie zimny) ryż.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

6. To, co zwiąże sałatkę to jogurt i majonez. Dodaj mniej więcej dwie łyżki majonezu i dwie łyżki jogurtu.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

7. Przypraw sałatkę; dodaj dość sporo świeżo zmielonego pieprzu i sól.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem


SAŁATKA RYŻOWA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

Dokładnie wymieszaj sałatkę; w razie konieczności dopraw według własnego uznania. Miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej smakuje 10-15 minut po wyjęciu z lodówki.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i warzywami

Wypróbuj również SAŁATKĘ SZWAJCARSKĄ przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *