Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi

Sałatka krewetkowa z dodatkiem kaparów, papryki, suszonych śliwek podana z jogurtem i kolendrą.

Sałatka krewetkowa to niezwykle udane połączenie kilku składników. Składników, które choć osobno smakują całkowicie inaczej to razem tworzą wyjątkową całość i sałatkę o niepowtarzalnym smaku. Mamy tutaj zatem m.in. krewetki przyprawione nieco w azjatyckim stylu i słone kapary, a całość spaja grecki jogurt i sok z limonki. Zapewniam, że choć brzmi to nieco dziwnie to smakuje naprawdę fenomenalnie. Pamiętajcie jednak, by ta sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi przegryzła się przez noc. Będzie o niebo lepsza, aniżeli zaraz po jej przyrządzeniu.

Składniki

300 gramów surowych krewetek
250 gramów jogurtu greckiego
garść śliwek suszonych
świeża kolendra
kapary
kawałek zielonej i czerwonej papryki
2 limonki
mielona słodka papryka
mielona kurkuma
sól, pieprz

Sałatka krewetkowa przepis

Krewetki pozbaw głów i pancerzyka. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj głów i skorupek. Będą doskonałym dodatkiem do przyrządzenia wywaru rybnego (zobacz przepis na wywar rybny z krewetkami). Obraną krewetkę weź do ręki i małym ostrym kozikiem natnij wzdłuż całej długości grzbietu po obwodzie. Czarna żyłka, która ukaże się po nacięciu krewetki to przewód pokarmowy. Usuń go. Podobnym sposobem oczyść wszystkie krewetki. Krewetki lekko przepłucz i odsącz na ręcznikach papierowych.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć krewetki. Dodaj sól i pieprz i smaż na średnim ogniu 1-2 minuty, aby krewetki stały się od spodu różowe. Odwróć krewetki na drugą stronę i od razu zmniejsz gaz. Posyp skorupiaki papryką i kurkumą. Smaż około 1 minuty uważając, aby przyprawy nie przypaliły się, bo krewetki staną się gorzkie. Usmażone krewetki wyłóż na ręczniki papierowe i pozostaw aby odciekły z tłuszczu i przestygły.

Porada-> oryginalny jogurt grecki jest bardzo gęsty, bardzo kremowy i zawiera 10% tłuszczu, co wynika ze specyficznego procesu jego wytwarzania.

Przełóż jogurt grecki do dużej miski i wciśnij do niego sok z limonki. Papryki pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wrzuć do miski z jogurtem. Następnie odsącz kapary z zalewy na ręczniku papierowym. Ile dodać kaparów? To sprawa czysto indywidualna. Najpierw dodaj mało, a jeżeli odczujesz potrzebę wzmocnienia sałatki ich słonym morskim smakiem po prostu dołóż ich jeszcze. Przełóż odsączone kapary do miski z jogurtem i papryką. O ile poprzednie składniki jakoś ze sobą współgrają tak suszone śliwki mają za zdanie tamten smak przełamać. Słodycz śliwek nada sałatce krewetkowej unikatowego smaku. Śliwki pokrój drobno i dodaj do sałatki.

Pamiętaj, że śliwki suszone są bardzo aromatyczne i słodkie. Zaraz po ich dodaniu do sałatki nie będą specjalnie wyczuwalne, ale gdy pozostawisz sałatkę na noc „do przegryzienia” przekonasz się, że ich słodycz będzie wyraźnie wyczuwalna.

Porada-> ostrożnie dozuj ilość śliwek w sałatce w zależności od swoich upodobań.

Posiekaj trochę listków świeżej kolendry i dodaj do sałatki krewetkowej. Następnie przestudzone krewetki pokrój w dowolnej wielkości cząstki (a może wolisz pozostawić całe?) i również dodaj do sałatki. Na koniec wyciśnij do sałatki krewetkowej sok z kolejnej limonki, dodaj sól i pieprz i dobrze zamieszaj całość.

Owiń miskę folią spożywczą i wstaw sałatkę do lodówkę na całą noc. Sałatka krewetkowa będzie smakować jeszcze lepiej na drugi dzień. Wyjmij sałatkę z lodówki minimum 30 minut przed jej podaniem. Tuż przed zaserwowaniem skrop dodatkowo sokiem z limonki.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *