Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi

Sałatka krewetkowa to niezwykle udane połączenie kilku składników. Składników, które choć osobno smakują całkowicie inaczej to razem tworzą wyjątkową całość i sałatkę o niepowtarzalnym smaku. Mamy tutaj zatem m.in. krewetki przyprawione nieco w azjatyckim stylu i słone kapary, a całość spaja grecki jogurt i sok z limonki. Zapewniam, że choć brzmi to nieco dziwnie to smakuje naprawdę fenomenalnie. Pamiętajcie jednak, by ta sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi przegryzła się przez noc. Będzie o niebo lepsza, aniżeli zaraz po jej przyrządzeniu.


SAŁATKA KREWETKOWA

SKŁADNIKI

300 gramów surowych krewetek
250 gramów jogurtu greckiego
garść śliwek suszonych
świeża kolendra
kapary
kawałek zielonej i czerwonej papryki
2 limonki
mielona słodka papryka
mielona kurkuma
sól, pieprz


SAŁATKA KREWETKOWA PRZEPIS

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi składniki

2. Krewetki pozbaw głów i pancerzyka. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj głów i skorupek. Będą doskonałym dodatkiem do przyrządzenia WYWARU RYBNEGO przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

obrane krewetki

3. Obraną krewetkę weź do ręki i małym ostrym kozikiem natnij wzdłuż całej długości grzbietu po obwodzie.

usuwanie przewodu pokarmowego z krewetki

4. Czarna żyłka, która ukaże się po nacięciu krewetki to przewód pokarmowy. Usuń go. W identyczny sposób oczyść wszystkie krewetki.

usuwanie przewodu pokarmowego krewetki

5. Krewetki lekko przepłucz i odsącz na ręcznikach papierowych. Przygotuj przyprawy do nich.

obrane surowe krewetki

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć krewetki. Dodaj sól i pieprz i smaż na średnim ogniu 1-2 minuty, aż krewetki staną się od spodu różowe.

na patelni smażą się obrane surowe krewetki

7. Odwróć krewetki na drugą stronę i od razu zmniejsz gaz. Posyp skorupiaki papryką i kurkumą. Smaż około 1 minuty uważając, aby przyprawy nie przypaliły się, bo krewetki staną się gorzkie.

na patelni smażą się krewetki

8. Usmażone krewetki wyłóż na ręczniki papierowe i pozostaw do odcieknięcia z tłuszczu i przestygnięcia.

usmażone obrane krewetki

9. Przełóż jogurt grecki do dużej miski i wciśnij do niego sok z limonki.

UWAGA: Oryginalny jogurt grecki jest bardzo gęsty, bardzo kremowy (podobnie jak mascarpone) i zawiera 10% tłuszczu, co wynika ze specyficznego procesu jego wytwarzania.

wyciskanie soku z limonki

10. Papryki pokrój w bardzo drobną kosteczkę i wrzuć do miski z jogurtem.

krojenie surowej papryki w małą kostkę

11. Kapary odsącz z zalewy na ręczniku papierowym. Ile dodać kaparów? To sprawa czysto indywidualna. Najpierw dodaj mało, a jeżeli odczujesz potrzebę wzmocnienia sałatki ich słonym morskim smakiem po prostu dołóż ich jeszcze.

kapary na ręczniku papierowym

12. Przełóż odsączone kapary do miski z jogurtem i papryką.

Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi

13. O ile poprzednie składniki jakoś ze sobą współgrają tak suszone śliwki mają za zdanie tamten smak przełamać. Słodycz śliwek nada sałatce krewetkowej unikatowego smaku. Śliwki pokrój drobno i dodaj do sałatki.

UWAGA: Pamiętaj, że śliwki suszone są bardzo aromatyczne i słodkie. Zaraz po ich dodaniu do sałatki nie będą specjalnie wyczuwalne, ale gdy pozostawisz sałatkę na noc „do przegryzienia” przekonasz się, że ich słodycz będzie wyraźnie wyczuwalna. Ostrożnie zatem dozuj ich ilość w sałatce w zależności od swoich upodobań.

Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi

14. Posiekaj trochę listków świeżej kolendry i dodaj do sałatki krewetkowej.

Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi

15. Przestudzone krewetki pokrój w dowolnej wielkości cząstki (a może wolisz pozostawić całe?) i dodaj do sałatki.

Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi

16. Wciśnij do sałatki krewetkowej sok z kolejnej limonki, dodaj sól i pieprz i dobrze zamieszaj całość. Pamiętaj, że prawdziwy smak sałatki krewetkowe ze śliwkami suszonymi poznasz dopiero na dzień następny, gdy składniki przegryzą się. Owiń miskę folią spożywczą i wstaw sałatkę do lodówkę na całą noc.

Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi


SAŁATKA KREWETKOWA PROPOZYCJA PODANIA

Wyjmij sałatkę z lodówki minimum 30 minut przed jej podaniem. Tuż przed zaserwowaniem skrop dodatkowo sokiem z limonki.

Sałatka krewetkowa ze śliwkami suszonymi


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *