Sałatka jarzynowa w tej wersji (wersji oryginalnej) towarzyszy mi od najmłodszych lat. Moja mama robiła ją zawsze na Święta Wielkanocne, ja zaś robię ją dodatkowo zimą. Głównymi składnikami są właśnie „zimowe” warzywa: ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler. Charakterystyczny smak tej sałatce nadają zaś gotowane jajka, ogórki kiszone i cebula. Pycha! No i nie ma zmiłuj się. Wszystkie składniki tej sałatki połączyć trzeba majonezem. Im będzie on lepszy jakościowo, tym sałatka będzie lepsza. Oczywiście możecie próbować z majonezem light, ale nie daję gwarancji tak dobrego smaku.


SAŁATKA JARZYNOWA

SKŁADNIKI:

  • 4 duże marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • pół selera korzeniowego;
  • 3 duże ziemniaki w mundurkach;
  • 3 wiejskie jajka;
  • 1 cebula;
  • 3-4 ogórki kiszone;
  • mała puszka zielonego groszku;
  • majonez;
  • sól, pieprz;

SAŁATKA JARZYNOWA PRZYGOTOWANIE:

1. Cztery duże marchewki, 2 pietruszki, pół selera korzeniowego obierz i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. W osobnym garnku ugotuj w lekko osolonej wodzie 3 duże ziemniaki w mundurkach. Ugotowane warzywa wyjmij z wody i odstaw na chwilę, aby nieco przestygły.

ugotowane marchewka pietruszka i seler

2. Ugotuj 3 jajka na twardo i pozostaw do przestygnięcia.

gotowanie jajek

3. Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój w drobną kostkę marchewkę.

obrane ugotowane ziemniaki i pokrojona drobno marchewka

4. W tak samo drobną kostkę pokrój pietruszkę.

drobno pokrojone warzywa

5. W drobną kostkę należy również pokroić seler korzeniowy.

drobno pokrojony ugotowany seler

6. Ziemniaki obierz ze skórki i również pokrój w drobna kostkę.

drobno pokrojone ugotowane ziemniaki

7. Przełóż pokrojone warzywa do dużej miski.

Sałatka jarzynowa

8. Pora na kolejne składniki sałatki – pokrój w drobną kostkę obrane ze skorupek jajka.

drobno posiekanej ugotowane jajka

9. Posiekaj w drobną kostkę cebulę.

pokrojona z niedużą kostkę cebula

10. Obierz 3-4 ogórki kiszone (ilość zależy od Twojego smaku) i również pokrój w drobną kostkę.

pokrojony w małą kostkę ogórek kiszony

11. Przełóż pokrojone składniki do miski z warzywami, dodaj puszkę groszku; posól, pieprz do smaku.

Sałatka jarzynowa

12. Dodaj 3-4 łyżki dobrej jakości majonezu.

Sałatka jarzynowa

13. Delikatnie wymieszaj sałatkę doprawiając dodatkowo do smaku (w razie konieczności). Wstaw sałatkę do lodówki.

Sałatka jarzynowa


SAŁATKA JARZYNOWA

Najlepiej smakuje na drugi dzień. Nie wiem jak Wy, ale ja nawet ja staram się jej zrobić niezbyt wiele to i tak wychodzi zawsze fura sałatki. Nikt jednak z tego powodu nie narzeka…

Sałatka jarzynowa

Może wolisz włoską CAPRESE? Przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *