Sałatka grecka horiatiki przepis grecki

Tradycyjna sałatka grecka z krojonych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli  i oliwek podana z plastrem sera feta skropiona oliwą.

Tradycyjna sałatka grecka z krojonych pomidorów, ogórków, papryki, cebuli  i oliwek podana z plastrem sera feta skropiona oliwą. Sałatka grecka to obiegowa nazwa tej jednej z najsłynniejszych sałatek w całej Europie. W Grecji zwana jest po prostu sałatką wiejską (horiatiki) i to właśnie pod taką nazwą należy jej szukać w tawernach. Jak każda klasyka dość często jest masakrowana poprzez dodawanie różnych dziwnych składników do niej. Ja przedstawiam przepis oryginalny. Aby sałatka grecka przyrządzona w domu smakowała tak, jak podczas wakacji w Grecji muszą być spełnione dwa warunki. Otóż warzywa muszą być bardzo dojrzałe, wręcz skąpane słońcem, a sama sałatka winna zostać przygotowana tuż przed jej podaniem.

Składniki

kilka bardzo dojrzałych pomidorów gruntowych;
1 dojrzały ogórek;
1 czerwona cebula;
mała zielona papryka;
200 gramów sera feta;
garść czarnych oliwek z pestką;
suszone oregano;
oliwa extra vergine;
ocet winny;
pieprz;
sól morska;

Sałatka grecka przepis

Przygotuj wszystkie składniki. Należy pamiętać, że wszystkie warzywa muszą mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj, że dla warzyw lodówka to zabójca smaku. Wszystkie warzywa umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

Pokrój pomidory w kawałki według własnego uznania. Zalecam zastosowanie pomidorów odmiany Lima, które mają dużo miąższu, a niewiele pestek. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Oczywiście musi to być czerwona cebula chyba, że dysponujesz białą cebulą dostępną w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest ona łagodna, delikatna i bardzo pyszna. Niestety u nas jej nie dostaniesz. Pokrojone pomidory i czerwoną cebulę przełóż do miski lub na głęboki talerz. Pokrój ogórka w półplastry. Ogórek może pozostać ze skórą, ale równie dobrze możesz uprzednio tę skórkę usunąć. Paprykę pokrój w cienkie plasterki, a następnie w półkrążki.

Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski lub na głęboki talerz. Posyp je solą morską, a także świeżo zmielonym pieprzem. Posyp sałatkę suszonym oregano, a następnie dodaj oliwki. Oczywiście koniecznie czarne i koniecznie z pestką.

Sałatka grecka sposób podania

Skrop całość niewielką ilością białego octu winnego (dodaje się go, aby zapobiec wytrącaniu się witamin przy połączeniu ogórków i pomidorów) oraz dość sporą ilością jak najlepszej oliwy extra vergine.

Na wierzch sałatki połóż plasterek sera feta (około 100 gramów na osobę), na fetę połóż czarną oliwkę i dodatkowo posyp fetę odrobiną suszonego oregano. Sałatka grecka zawsze winna być podawana w temperaturze pokojowej.


Odkryj również jak smakuje sałatka wiejska z Krety. Uwierz, że lepsza od tradycyjnej wiejskiej greckiej sałatki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *