Sałatka grecka to obiegowa nazwa jednej z najsłynniejszych sałatek w całej Europie. W Grecji zwana jest po prostu sałatką wiejską (horiatiki) i to właśnie pod taką nazwą należy jej szukać w tawernach. Jak każda klasyka dość często jest masakrowana poprzez dodawanie różnych dziwnych składników do niej. Ja przedstawiam Wam przepis oryginalny. Aby sałatka grecka przyrządzona w domu smakowała tak, jak podczas wakacji w Grecji spełniony muszą być spełnione dwa warunki. Otóż warzywa muszą być bardzo dojrzałe, wręcz skąpane słońcem, a sama sałatka winna zostać przygotowana tuż przed jej podaniem.


SAŁATKA GRECKA

SKŁADNIKI

kilka bardzo dojrzałych pomidorów gruntowych;
1 dojrzały ogórek;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj


SAŁATKA GRECKA PROPOZYCJA PODANIA

Na wierzch sałatki połóż plasterek sera feta (około 100 gramów na osobę), na fetę połóż czarną oliwkę i dodatkowo posyp fetę odrobiną suszonego oregano. Sałatka grecka zawsze winna być podawana w temperaturze pokojowej.

sałatka grecka


Odkryj również SAŁATKĘ WIEJSKĄ z Krety przepis <<TUTAJ>>.


gravlax z burakiem z chrzanem Previous post GRAVLAX z BURAKIEM chrzanem pachnący
Sos koperkowy Next post SOS KOPERKOWY przepis tradycyjny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *