Sałatka grecka to obiegowa nazwa jednej z najsłynniejszych sałatek w całej Europie. W Grecji zwana jest po prostu sałatką wiejską (horiatiki) i to właśnie pod taką nazwą należy jej szukać w tawernach. Jak każda klasyka dość często jest masakrowana poprzez dodawanie różnych dziwnych składników do niej. Ja przedstawiam Wam przepis oryginalny. Aby sałatka grecka przyrządzona w domu smakowała tak, jak podczas wakacji w Grecji spełniony musi być w zasadzie tylko jeden warunek. Otóż warzywa muszą być bardzo dojrzałe, wręcz skąpane słońcem. To właśnie dlatego jej przygotowanie w naszym klimacie ma sens dopiero pod koniec lata.


SAŁATKA GRECKA HORIATIKI

SKŁADNIKI:

  • kilka bardzo dojrzałych pomidorów gruntowych;
  • 1 dojrzały ogórek;
  • 1 czerwona cebula;
  •  mała zielona papryka;
  • 200 gramów sera feta;
  • garść czarnych oliwek z pestką;
  • suszone oregano;
  • oliwa extra vergine;
  • ocet winny;
  • pieprz;
  • sól morska;

SAŁATKA GRECKA HORIATIKI PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Wszystkie warzywa muszą mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj, że dla warzyw lodówka to zabójca smaku.

sałatka grecka

2. Wszystkie warzywa umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój pomidory w kawałki według własnego uznania. Zalecam zastosowanie pomidorów odmiany Lima, które mają dużo miąższu, a niewiele pestek.

krojenia pomidora na desce

3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Tak, musi to być czerwona cebula chyba, że dysponujesz białą cebulą dostępną w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest ona łagodna, delikatna i bardzo pyszna. Niestety u nas jej nie dostaniesz.

krojenie czerwonej cebuli w piórka

4. Pokrojone pomidory i czerwoną cebulę przełóż do miski lub na głęboki talerz. Pokrój ogórka w półplastry. Ogórek może pozostać ze skórą, ale równie dobrze możesz uprzednio tę skórkę usunąć.

krojenie świeżego ogórka w półplasterki

5. Paprykę pokrój w cienkie plasterki, a następnie w półkrążki.

krojenie zielonej papryki w półkrążki

6. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski lub na głęboki talerz. Posyp je solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

sałatka grecka

7. Posyp sałatkę suszonym oregano, a następnie dodaj oliwki. Koniecznie czarne i koniecznie z pestką.

sałatka grecka

8. Skrop całość niewielką ilością białego octu winnego (dodaje się go, aby zapobiec wytrącaniu się witamin przy połączeniu ogórków i pomidorów) oraz dość sporą ilością jak najlepszej oliwy extra vergine.

sałatka grecka


SAŁATKA GRECKA HORIATIKI

Na wierzch sałatki połóż plasterek sera feta (około 100 gramów na osobę), na fetę połóż czarną oliwkę i dodatkowo posyp fetę odrobiną suszonego oregano. Sałatka grecka zawsze winna być podawana w temperaturze pokojowej.

sałatka grecka

Odkryj również SAŁATKĘ WIEJSKĄ z Krety przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *