Sałatka caprese to kolejne „światowe” danie, które jest niemiłosiernie masakrowane. I to zarówno przez nas samych w naszych kuchniach, ale co gorsza w restauracjach na całym świecie. Również we Włoszech. Włoskie restauracje niestety nie podjęły rękawicy rzuconej przez masową turystykę i miast rozsławiać jakże cudowną kuchnię włoską coraz częściej podają byle co, bo turysta masowy i tak zje i zapłaci, a większość z nich i tak po raz drugi w to miejsce nie przyjedzie.

Nie wdając się w dalsze dywagacje przypomnę co wyróżnia kuchnię włoską na całym świecie. Otóż prostota i używanie najwyższej jakości składników. Włoskie dania są proste i niewiarygodnie smaczne. Tu się nie kombinuje, nie doprawia w dziwaczny sposób. Do dania dodaje się jedynie to, co smak produktów składających się na nie może podkreślić. Sałatka caprese jest tego najlepszym przykładem.


SAŁATKA CAPRESE SKŁADNIKI:

mozzarella di bufala campana DOP o wadze 250 gramów;
kilka pomidorów San Marzano lub lima;
świeża bazylia;
najwyższej jakości oliwa extra vergine;
sól morska;
świeżo zmielony pieprz;


SAŁATKA CAPRESE PRZYGOTOWANIE:

1. Sałatka caprese (insalata caprese) swą nazwę zawdzięcza małej włoskiej wyspie o nazwie Capri. Capri, położona u stóp wybrzeża amalfitańskiego to obecnie cel wielu pielgrzymek spragnionych cudownych włoskich widoków turystów z całego świata.

wyspa Capri

2. Rejon Włoch, w którym leży Capri nazywa się Kampania, a jego stolicą jest Neapol. Zobacz moją relację z pobytu w Kampanii <<TUTAJ>>. Na zdjęciu: port w Capri.

przystań na wyspie Capri

3, Capri warto odwiedzić, bo widoki są piękne. Ale sałatkę caprese… lepiej zrobić samemu. Zaraz powiem Wam, jak.

wyspa Capri

4. Mozzarella di bufala campana DOP, taka i tylko taka nadaje się na sałatkę caprese. Nie szukaj wymówki, mozzarellę z mleka bawolic, dumę Kampanii, bez większych problemów kupisz już w dużych polskich miastach. Mozzarella di bufala jest bardzo świeża, nie jest faszerowana chemią, więc ma bardzo krótką datę ważności. Wybieraj ser starannie; jeżeli opakowanie jest wybrzuszone nawet nie myśl o kupnie takiej mozzarelli. Sprawdź pochodzenie; symbol DOP (Denominazione di Origine Protetta) na opakowaniu gwarantuje, że mozzarella di bufala pochodzi z Kampanii. Jeżeli zrobiona jest gdzie indziej jest zwykłą podróbką. Moja mozzarella przybyła do mnie (na zamówienie) zaledwie po kilku dniach od daty jej wyprodukowania. Załapała się do transportu sycylijskich biologicznych cytryn i brzoskwiń…

mozzarella di bufala

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

16. Ten sos na talerzu… pamiętasz o chlebie? To dobry moment, by zatopić kawałek świeżutkiej ciabatty w tym pysznym sosie. A do tego łyk wina…

Sałatka caprese


SAŁATKA CAPRESE

Czy już „łapiesz”, o co chodzi przy robieniu caprese? Rozumiesz już kuchnię włoską? Czy rozumiesz też, na czym polega slow food?

Sałatka caprese

A jeżeli jednak wolisz wersję sałatki caprese mniej ortodoksyjną od klasycznej i lubisz eksperymentować to do jej przyrządzenia użyj różnokolorowych pomidorów, a całość skrop dodatkowo octem balsamicznym, albo jeszcze lepiej kremem balsamicznym… La dolce vita. Tak smakuje życie.

Sałatka caprese


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *