Ryż z truskawkami to danie mojego dzieciństwa i pewnie znacznej części z Was. I wcale nie uważam go za danie „na słodko”, choć rzeczywiście trudno go umieścić w innej kategorii. Drzewiej wystarczył biały ryż, fura dojrzałych truskawek prosto z ogródka oraz kwaśna, wiejska śmietana i cukier. Teraz możemy eksperymentować, bo mamy urodzaj wszelkich dodatków. Oczywiście, że najlepiej smakuje oryginał, ale moja nieco podrasowana wersja z cynamonem i kokosem też daje radę. Warto spróbować.


RYŻ Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI:

200 gramów ryżu basmati;
dojrzałe truskawki (ilość według uznania, im więcej, tym lepiej);

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 7 dni za 10 PLN

lub

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 20 PLN

lub

⇒Zakup abonament z dostępem do wszystkich przepisów kulinarnych na 90 dni za 50 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 7 dni za 10,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu.

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 20,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 50,00 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT terazZapoznaj się z Regulaminem sprzedaży https://www.kuchniatomka.pl/regulamin-sprzedazy
Anuluj

RYŻ Z TRUSKAWKAMI I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

Na wierzchu ułóż pozbawione szypułek, umyte i osuszone na ręcznikach papierowych truskawki. Jeżeli wolisz lekko je uprzednio rozgnieć, aby puściły nieco soku. Całość polej gęstą, kwaśną śmietaną, posyp cukrem i ozdób świeżą miętą. 

Ryż z truskawkami i kwaśną śmietaną

A przepis na PIEROGI z TRUSKAWKAMI znajdziesz <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *