Kuchnia azjatycka Owoce morza

RYŻ z KREWETKAMI smażony po chińsku

Ryż z krewetkami smażony po chińsku

Ryż z krewetkami to lepsza wersja przepisu na podobne danie, jaki znajdziecie na mojej stronie. O ile w tamtym przepisie skupiam się na zutylizowaniu zawartości lodówki, to tutaj przedstawiam Wam naprawdę pyszny i przemyślany przepis. Jeżeli chcecie coś więcej, aniżeli jedynie zjeść to co macie w lodówce to ten przepis jest właśnie dla Was. Jest prosty, ale pełen smaku. Jak na kuchnię azjatycką składników nie ma tym razem zbyt wielu, więc bez problemu to danie zrobi każdy z Was. Sos sojowy można dodać od razu na patelnię albo do omleta, do smaku. Jednak nieco zepsuje on Wam kolor dania. Jeżeli zależy Wam na estetyce dania butelkę z sosem sojowym postawcie na stole obok talerza z tym pysznym ryżem z krewetkami.


PRZEPIS NA RYŻ Z KREWETKAMI

SKŁADNIKI

5 dużych krewetek najlepiej surowych
dwie garści ugotowanego ryżu basmati[FMP]
dymka
czerwona papryczka chilli
kawałek świeżego imbiru
1-2 wiejskie jajka
olej sezamowy prażony
sos sojowy


RYŻ Z KREWETKAMI SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki. Jeżeli nie masz surowych krewetek użyj podgotowanych. Świat się nie zawali. Ryż najlepszy będzie taki z poprzedniego dnia.

Ryż z krewetkami smażony po chińsku składniki

2. Jajka wbij do szklanki lub kubka, dodaj nieco sosu sojowego (uważaj, by nie zepsuć ładnego koloru jajek) i dobrze rozkłóć.

rozkłócone jajka w kubku

3. Dymkę pokrój w poprzeczne kawałki (pod skosem) długości max jednego centymetra. Osobno odłóż zieloną, a osobno białą część dymki. Paprykę pokrój według własnego uznania np. w cienkie paseczki lub podobnie jak dymkę. Następnie zetrzyj na drobnych oczkach tarki obrany świeży imbir. Tyle, by było go mniej więcej jedną kopiatą łyżeczkę.

posiekana dymka, pokrojona czerwona papryka i starty imbir

4. Na patelni rozgrzej nieco prażonego oleju sezamowego, a następnie wlej rozkłócone jajka.

smażenie omleta

5. Smaż omleta na średnim ogniu z obu stron, a gdy będzie gotowy zdejmij go z patelni i odłóż na talerz.

na patelni smaży się omlet

6. Na tę samą patelnię (bez czyszczenia po usmażeniu omleta) wrzuć białą część dymki i paprykę. Jeżeli trzeba wlej odrobinę prażonego oleju sezamowego. Smaż krótko na średnim ogniu. Max dwie minuty. Następnie do warzyw na patelni wrzuć krewetki oraz zieloną część dymki. Smaż wszystko 1 minutę.

PORADA-> Jeżeli masz surowe krewetki wrzuć je od razu razem z papryką i białą dymką.

Ryż z krewetkami smażony po chińsku

7. Wrzuć na patelnię starty imbir. Wymieszaj delikatnie całość i smaż na średnim ogniu kolejną minutę uważając, by nie przypalić. Następnie wrzuć na patelnię wcześniej ugotowany i przestudzony ryż. Najlepszy będzie taki z dnia poprzedniego.

Ryż z krewetkami smażony po chińsku

8. Podgrzewaj ryż z krewetkami na średnim ogniu często mieszając. Na koniec wlej 1-2 łyżeczki sosu sojowego do smaku. Amatorzy mogą dolać również odrobinę sosu rybnego.

Ryż z krewetkami smażony po chińsku[/FMP]


RYŻ Z KREWETKAMI PROPOZYCJA PODANIA

Wyłóż miskę wcześniej usmażonym omletem, a następnie przełóż do niej przygotowany ryż z krewetkami. Na wierzchu rozłóż jeszcze nieco zielonej dymki i papryczki chilli. Podawaj od razu.

Ryż z krewetkami smażony po chińsku


Zobacz również <<przepis na ryż smażony z krewetkami>> w wersji bazowej, okrojonej.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.