Rybki z grilla przekąska idealna na lato

Rybki z grilla to Twoje ulubione ryby niedużych rozmiarów doprawione oliwą i świeżymi ziołami, a następnie pieczone na ruszcie.

Rybki z grilla nie cieszą się w Polsce tak dużą popularnością, jak grillowane mięsiwo. Trudno więc będzie zadowolić gości, jeśli jako główne danie zaserwujesz im grillowane ryby. Ale gdy potraktujesz je jako przekąskę to gwarantuję, że finalnie goście będą zachwyceni. Nie potrzeba do tego wypasionych, drogich ryb. Nasze płotki, czy okonie rzeczne smakują wybornie, choć mają wady w postaci małych ości. Od czegóż jednak sztuczki, by przypodobać sobie nam je i zajadać ze je smakiem. A potem oblizywać palce z zachwytem.

Składniki

kilogram niedużych świeżych ryb (płotki, okonie rzeczne)
gałązki świeżego rozmarynu lub inne świeże zioła
oliwa extra vergine
sól morska

Rybki z grilla przepis

Zdobądź jak najświeższe ryby. Gdy będą super świeże nie będzie miało znaczenia, co to za ryby. Smakować będą wybornie. Bo będą świeże. A świeża ryba nie ma sobie równych. Wypatroszone ryby dobrze umyj pod bieżącą wodą i jeszcze lepiej osusz ręcznikami papierowymi. Przełóż ryby do dużej miski. Włóż pomiędzy nie kilka gałązek świeżego rozmarynu. Posyp je najlepiej gruboziarnistą solą morską, a następnie polej oliwą extra vergine.

Porada-> do polskich rzecznych ryb dobierz lokalne zioła. Rozmaryn lepiej pasuje do ryb z basenu Morza Śródziemnego.

Wymieszaj dobrze ryby z marynatą i odstaw miskę na bok. Daj rybkom nacieszyć się aromatycznymi dodatkami. Gdy je wchłoną oddadzą potem cały smak Tobie.

Rozpal grilla. Pamiętaj, że produkty kładzie się na grilla dopiero wtedy, gdy węgle pokryte już będą białym nalotem. Grillowanie polega na pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze, a nie smażeniu na ogniu wydobywającym się z wciąż rozpalających się węgli. Gdy Twój grill osiągnie właściwy stan rozłóż smakowite ryby na ruszcie.

Grillowanie ryb to sprawa prosta, o ile posiadasz minimum wiedzy o tej czynności. Grillowanie ryb powinno odbywać się na średniej mocy. Grill owszem powinien być bardzo dobrze rozgrzany, ale nie możesz kłaść ryb od razu na największy żar. Ryba musi dojść stopniowo, aby finalnie odeszła od rusztu bez konieczności jej odrywania. Jeśli tak jest to będziesz mieć pewność, że po rozwarciu gotowej ryby kręgosłup odejdzie swobodnie od mięsa. Będzie to znak, że ryby z grilla są właściwie przyrządzone.

Małe ryby możesz ponacinać uprzednio na grzbietach aby mieć pewność, że ich małe ości rozejdą się pod wpływem wysokiej temperatury. Pod koniec grillowania możesz również dołożyć do żaru kawałek gałęzi drzew, aby nadać rybom z grilla ciekawego aromatu.

Rybki z grilla propozycja podania

Wyłóż wszystkie na duży talerz i podawaj od razu z kawałkami cytryny. Jeśli ma to być przekąska nie ma konieczności dokładania wypełniaczy w postaci np. pieczywa z grilla. To preludium do wielkiego grillowania. Ale jakie pyszne preludium.


Wypróbuj jak smakuje moja karkówka z grilla w odlotowej marynacie. Polubisz, będziesz powtarzać przepis. Podobnie jak oscypek z grilla, który zachwyci Cię smakiem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *