rybki z grilla

Rybki z grilla nie cieszą się w Polsce tak dużą popularnością, jak grillowane mięsiwo. Trudno więc będzie Wam zadowolić Waszych gości, jeśli jako główne danie zaserwujecie im grillowane ryby. Ale gdy potraktujecie je jako przekąskę to gwarantuję, że finalnie goście będą zachwyceni. Nie potrzeba do tego wypasionych, drogich ryb. Nasze płotki, czy okonie rzeczne smakują wybornie, choć mają wady w postaci małych ości. Od czegóż jednak sztuczki, by przypodobać sobie nam je i zajadać ze je smakiem. A potem oblizywać palce z zachwytem.


RYBKI Z GRILLA

SKŁADNIKI

kilogram niedużych świeżych ryb (płotki, okonie rzeczne)
gałązki świeżego rozmarynu lub inne świeże zioła
oliwa extra vergine
sól morska


RYBKI Z GRILLA PRZEPIS

1. Dobądź jak najświeższe ryby. Gdy będą super świeże nie będzie miało znaczenia, co to za ryby. Smakować będą wybornie. Bo będą świeże. A świeża ryba nie ma sobie równych. Wypatroszone ryby dobrze umyj pod bieżącą wodą i jeszcze lepiej osusz ręcznikami papierowymi.

świeże ryby leżą w szklanej misce

2. Przełóż ryby do dużej miski. Włóż pomiędzy nie kilka gałązek świeżego rozmarynu. Posyp je najlepiej gruboziarnistą solą morską, a następnie polej oliwą extra vergine.

UWAGA: Do polskich rzecznych ryb dobierz lokalne zioła. Rozmaryn lepiej pasuje do ryb z basenu Morza Śródziemnego.

polewanie ryb oliwą

3. Wymieszaj dobrze ryby z marynatą i odstaw miskę na bok. Daj rybkom nacieszyć się aromatycznymi dodatkami. Gdy je wchłoną oddadzą potem cały smak Tobie.

świeże ryby

4. Rozpal grilla. Pamiętaj, że produkty kładzie się na grilla dopiero wtedy, gdy węgle pokryte już będą białym nalotem. Grillowanie polega na pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze, a nie smażeniu na ogniu wydobywającym się z wciąż rozpalających się węgli. Gdy Twój grill osiągnie właściwy stan rozłóż smakowite ryby na ruszcie.

rybki z grilla

5. Grillowanie ryb to sprawa prosta, o ile posiadacie minimum wiedzy o tej czynności. Grillowanie ryb powinno odbywać się na średniej mocy. Grill owszem powinien być bardzo dobrze rozgrzany, ale nie możecie kłaść ryb od razu na największy żar. Ryba musi dojść stopniowo, aby finalnie odeszła od rusztu bez konieczności jej odrywania. Jeśli tak jest to będziesz mieć pewność, że po rozwarciu gotowej ryby kręgosłup odejdzie swobodnie od mięsa. Będzie to znak, że ryby z grilla są właściwie przyrządzone.

rybki z grilla

6. Małe ryby możecie ponacinać uprzednio na grzbietach aby mieć pewność, że ich małe ości rozejdą się pod wpływem wysokiej temperatury. Pod koniec grillowania możecie również dołożyć do żaru kawałek gałęzi drzew, aby nadać rybom z grilla ciekawego aromatu.

rybki z grilla


RYBKI Z GRILLA PROPOZYCJA PODANIA

Wyłóż wszystkie na duży talerz i podawaj od razu z kawałkami cytryny. Jeśli ma to być przekąska nie ma konieczności dokładania wypełniaczy w postaci np. pieczywa grilla. To preludium do wielkiego grillowania. Ale jakie pyszne preludium.

rybki z grilla


Jeśli jednak wolisz grillowane mięso zajrzyj <<TUTAJ>>.


sałatka z ośmiornicą Previous post SAŁATKA z OŚMIORNICĄ smak Chorwacji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *