Wędzona ryba w galarecie z marchewką i groszkiem

Ryba, a konkretnie makrela wędzona w galarecie z dodatkiem groszku i marchewki.

Ryba w galarecie to bardzo popularna przystawka. Robi się ją w miarę szybko, a dowolność w jej przyrządzaniu jest właściwie nieograniczona. Podstawą tejże przystawki jest oczywiście ryba, musi być świeżutka. W moim przepisie użyłem jednak nie tradycyjnie surowej, a następnie gotowanej ryby, lecz ryby wędzonej. Konkretnie użyłem wędzonej makreli, bo za rogiem mam świetny sklep rybny, w którym właśnie tę rybkę mogę kupić najświeższą. Ty użyj takiej, jaką lubisz.

Składniki

litr domowego wywaru jarzynowego;
świeża makrela wędzona;
marchewka;
mała puszka groszku konserwowego;
opakowanie żelatyny;
cytryna;
natka pietruszki;

Ryba w galarecie przepis

Rybę obierz ze skóry i z ości. Zrób to bardzo dokładnie, żeby usunąć wszystkie ości. Nie ma nic gorszego niż taka „niespodzianka” w trakcie jedzenia. Jedną marchewkę pokrój w cienkie plasterki.  Marchewkę wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut, aby zmiękła (nie rozgotuj!). Odcedź i odłóż na bok do przestygnięcia. W osobnym garnku zagotuj około 1 litra bulionu warzywnego, po czym zdejmij garnek z gazu i rozpuść w bulionie 1 opakowanie żelatyny (szczegóły znajdziesz na opakowaniu żelatyny). Odstaw do przestygnięcia.

Przygotowujemy rybę w galarecie

W małej foremce (np. takiej do pieczenia chleba lub keksówce) lub innym dowolnym naczyniu ułóż na spodzie natkę pietruszki, a na niej plasterki cytryny (wcześniej cytrynę sparz wrzątkiem). Wrzuć również trochę groszku konserwowego (lub ugotowanego wcześniej groszku mrożonego) i podgotowaną wcześniej marchewkę. Rozłóż warstwę dobrze oczyszczonej z ości i posiekanej ryby wędzonej. Na rybę nałóż plasterki marchewki i dodaj groszek. Nałóż kolejną warstwę ryby, a na nią rozłóż plasterki marchewki.

Całość posyp groszkiem i rozłóż natkę pietruszki. Na koniec do foremki wlej delikatnie wystudzony bulion z żelatyną tak, aby nie zaburzył warstw składników. Wstaw naczynie do lodówki i czekaj na zastygnięcie żelatyny.

Ryba w galarecie sposób podania

Gdy ryba w galarecie jest gotowa wyjmij ją z lodówki, a następnie z foremki. Rybę w galarecie krój w plastry o dowolnej grubości i podawaj z octem lub cytryną do skropienia oraz Twoimi ulubionymi dodatkami.


Wypróbuj przepis na jajka w szynce z chrzanem w galarecie oraz przekonaj się jak smakuje ryba po grecku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *