Ryba po grecku to potrawa, którą chyba każdy choć raz kiedyś przyrządzał. Jest bardzo popularna, ale część osób uważa ją za niemodną, wręcz nie nadającą się np. na spotkania towarzyskie. Ponoć jest zbyt ordynarna. Ale smak duszonych warzyw korzeniowych oraz doskonałej jakości ryba moim zdaniem są w stanie obronić to danie w każdej sytuacji. Dobra ryba to podstawa każdego dania rybnego. Ja zawsze korzystam ze świeżych ryb, również przy przygotowaniu dania „ryba po grecku”. W tym przypadku zawsze są to polędwiczki z mintaja, ale zwykle używam fileta z dorsza.


RYBA PO GRECKU

SKŁADNIKI

500 gramów fileta z mintaja albo z dorsza (bez skóry);
masło klarowane;

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy

⇒Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów kulinarnych na 30 dni za 9,99 PLN

lub

⇒Wykup abonament z dostępem do blisko 1000 sprawdzonych przepisów kulinarnych i całej zawartości strony na 90 dni za 24,99 PLN

Zaloguj się lub Kup dostęp
Sprawdź Kup dostęp
Anuluj

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 30 dni za 9,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup dostęp teraz

Kuchnia Tomka

Tylko sprawdzone przepisy
Wykup abonament i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów na 90 dni za 24,99 PLN. Sposób zapłaty: przelew Dotpay

Podaj swój email, aby uzyskać kod dostępu

Sprawdź
Kup ABONAMENT teraz
Anuluj

14. Uduszone, przestudzone warzywa rozłóż równomiernie na rybie.

ryba po grecku w wersji z PRL


RYBA PO GRECKU PROPOZYCJA PODANIA

Gdy całość przestygnie wstaw naczynie do lodówki do schłodzenia. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed podaniem.

ryba po grecku w wersji z PRL


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *