Ryba po grecku to potrawa, którą chyba każdy choć raz kiedyś przyrządzał. Jest bardzo popularna, ale część osób uważa ją za niemodną, wręcz nie nadającą się np. na spotkania towarzyskie. Ponoć jest zbyt ordynarna. Ale smak duszonych warzyw korzeniowych oraz doskonałej jakości ryba moim zdaniem są w stanie obronić to danie w każdej sytuacji. Dobra ryba to podstawa każdego dania rybnego. Ja zawsze korzystam ze świeżych ryb, również przy przygotowaniu dania „ryba po grecku”. W tym przypadku zawsze są to polędwiczki z mintaja, ale zwykle używam fileta z dorsza.


RYBA PO GRECKU

SKŁADNIKI

500 gramów fileta z mintaja albo z dorsza (bez skóry);
masło klarowane;[FMP]
2 marchewki;
1 duża pietruszka;
mały seler;
1 cebula;
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
sól, pieprz;


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Przygotuj wszystkie składniki.

ryba po grecku składniki

2. Rybę dobrze opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli masz całą rybę <<TUTAJ>> dowiesz się, jak ją sprawnie podzielić.

polędwiczki z dorsza na talerzu

3. Rybę posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

przyprawione polędwiczki z dorsza na stole

4. Obierz dwie marchewki, kawałek selera, przygotuj połowę cebuli i jedną pietruszkę.

obieranie warzyw korzeniowych

5. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

drobno posiekana cebula

6. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki.

tarcie na tarce warzyw korzeniowych

7. Smaż rybę na niewielkiej ilości oleju i na klarowanym maśle. Nie powinno to trwać dłużej aniżeli po 1 minucie z każdej strony. Oczywiście wszystko zależy od grubości ryby, jednak rybę należy raczej niedosmażyć, aniżeli przesmażyć. To bardzo ważne. Jeżeli wydaje Ci się, że jest jeszcze surowa to to jest idealny moment, aby zdjąć ją natychmiast z patelni.

na patelni smażą się polędwiczki z dorsza

8. Usmażoną rybę rozłóż na spodzie naczynia (nie przejmuj się, jeżeli rozpadła się podczas smażenia na kilka kawałków).

ryba po grecku

9. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła klarowanego. Zeszklij na nim cebulę.

na patelni smaży się drobno pokrojona cebula

10. Gdy cebula się zeszkli wrzuć na patelnię starte warzywa.

ryba po grecku w wersji z PRL

11. Posól warzywa, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż na niezbyt mocnym ogniu przez 5 minut często mieszając.

ryba po grecku w wersji z PRL

12. Dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (według własnego smaku). Duś jeszcze około 5 minut, aż warzywa będą „al dente” (nie rozgotuj ich !).

ryba po grecku w wersji z PRL

13. Uduszone warzywa zdejmij z gazu i pozostaw na 10 minut do przestygnięcia.

ryba po grecku w wersji z PRL[/FMP]

14. Uduszone, przestudzone warzywa rozłóż równomiernie na rybie.

ryba po grecku w wersji z PRL


RYBA PO GRECKU

Gdy całość przestygnie wstaw naczynie do lodówki do schłodzenia. Wyjmij z lodówki na pół godziny przed podaniem.

ryba po grecku w wersji z PRL


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *