Ryba po chińsku, bo przyprawiona dość obficie przyprawą „pięć smaków” to moja kolejna propozycja na naprawdę dobrą rybę. Podążając za myślą, iż paluszki rybne wcale nie muszą być przygotowane z mielonej ryby przekazuję Wam przepis banalny, ale niezwykle smaczny. Ryba, przyprawa „chińskie pięć smaków”, panierka. Tylko tyle, i aż tyle. Minimum składników i jednocześnie maksimum smaku. Kto zna mieszankę przypraw „chińskie pięć smaków” z pewnością będzie zachwycony, a kto nie zna powinien w końcu ją wypróbować, bo jest po prosu nietuzinkowa.


RYBA PO CHIŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów polędwiczki z dorsza;
  • przyprawa „chińskie pięć smaków”;
  • biały sezam;
  • bułka tarta;
  • 2 jajka;
  • sól, pieprz;

RYBA PO CHIŃSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

2. Rybę pokrój na dość spore kawałki, najlepiej równej wielkości. Dzięki temu będą się równomiernie smażyć.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

3. Pokrojoną na kawałki rybę posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz 3 łyżeczkami przyprawy „chińskie pięć smaków”. Nie żałuj przyprawy – ryba w tym przypadku musi być intensywnie doprawiona. Wymieszaj dokładnie kawałki ryby z przyprawami.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

4. Do miski wsyp trochę bułki tartej. Jeżeli masz możliwość użyj bułki tartej z mielonym siemieniem lnianym – to znakomite „zastępstwo” klasycznej bułki tartej.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

5. Do bułki tartej wsyp dodatkowo 1-2 łyżeczki przyprawy „chińskie pięć smaków” – dla wzmocnienia smaku.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

6. Wsyp również 2-3 łyżeczki ziaren białego sezamu, który nie tylko nada ładnego wyglądu Twoim paluszkom rybnym, ale przede wszystkim wzbogaci ich smak. Wymieszaj wszystkie składniki.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

7. W osobnej misce roztrzep dwa jajka. Tuż przed smażeniem obtaczaj szybko każdy kawałek ryby w jajku, a następnie w panierce.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

8. Na patelni rozgrzej tyle oliwy, aby zakryła dno. Następnie wrzuć wszystkie paluszki rybne w pięciu smakach.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

9. Smaż rybę z obu stron nie dłużej, jak 2-3 minuty łącznie.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

10. Po usmażeniu odsącz paluszki rybne w pięciu smakach z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zobacz, jakie mają piękny kolor.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach


RYBA PO CHIŃSKU W PIĘCIU SMAKACH

Idealnie będzie się komponować się z Twoimi ulubionymi dodatkami, np. z kolorowym ryżem i kiszonkami.

RYBA PO CHIŃSKU w pięciu smakach

Spróbuj również PALUSZKÓW RYBNYCH w cieście przepis <<TUTAJ>>.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *